A távoktatás hatása a tanári énhatékonyságra - Sýkora Hernády Katalin; Horváth Kinga; Pribék László; Szabó L. Dávid; Горват Кінга (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Tanulmányunk célja a távoktatás idején az énhatékonyságot kutató szakirodalmak vizsgálati eredményeinek feltárása deduktív szempontok alapján. Ezek: az énhatékonyság többszempontú relevanciái a 2020 és 2023 naptári évek közé sorolható tudományos forrásokból eredeztető elemzése alapján. A krízishelyzetekben történő énhatékonyság méréseinek eredménye révén megtudhatjuk, milyen mértékben és mely területeken érinti leginkább a pedagógusokat illetve tanulókat, így a jövőben felkészültebben nézhetünk szembe a hasonló – nem standard élethelyzetekkel. Ahhoz, hogy jobban rávilágíthassunk a tanári énhatékonysággal kapcsolatos összefüggésekre és az ezt befolyásoló tényezők sokaságára, a fogalom tisztázása mellett ismernünk kell a self-efficacy mérésére alkalmas mérőeszközöket. Az énhatékonysággal kapcsolatos kutatási eredményeket illetően a 2019-es és 2023-as évek között megvalósult vizsgálatokra fókuszáltunk (a világjárvány kitörésének kezdetétől napjainkig), ennek köszönhetően naprakész információkkal gazdagodhatunk a témakörben.
The impact of distance learning to teacher self-efficacy
Keywords: tanári énhatékonyság; távoktatás; énhatékonyság