Sárosoroszi (Beregszászi járás) háztáji gyümölcsöseinek szerkezeti felmérése - Brekócki Dániel; Брековські Даніел (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
A diplomamunkám témája: Sárosoroszi háztáji gyümölcsöseinek szerkezeti felmérése. Munkám során feladatomul tűztem ki, hogy a gyümölcsösök bejárásával, kérdőív segítségével, a házigazdák kikérdezésével minél többet megtudjak ezzel a témával kapcsolatban. Munkám célja ennek megfelelően az volt, hogy: - először szakirodalmi adatok alapján minél többet megtudjak és leírjam a gyümölcstermesztés feltételeit, hagyományait, jelentőségét területünkön, - valamint, hogy közelebbről felmérjem és bemutassam Sárosoroszi háztáji gyümölcsös kertjeit különös tekintettel a gyümölcsösök területére, faji összetételére, korára és művelési rendszerére, és hogy feltérképezzem a fajokon belüli fajtákat. A szakirodalomból megtudtam, hogy a környezeti és az éghajlati tényezők megfelelőek a gyümölcstermesztés szempontjából területünkön, ennek megfelelően nagy hagyománya is van a gyümölcstermesztésnek Kárpátalján. A gyümölcstermesztés részarányát tekintve az országban előkelő helyen áll a megyék között, ami a jelentőségét is megmutatja. Az összesített adatokból kiderült, hogy Sárosorosziban a háztáji művelt földterületek kis részét, 1/4-ét használják gyümölcstermesztés céljából. Felmérésem során szerettem volna megtudni, hogy a hagyományok mellett vajon a háztáji gyümölcsösökben is megjelennek-e az újszerű gazdálkodás jelei. A kapott adatok alapján az mondható el, hogy Sárosoroszi háztáji gyümölcsöseiben a hagyományos gyümölcstermesztés a meghatározó. A fajtahasználat tekintetében a régi hagyományos fajták vannak előtérben, de megjelennek újabb fajták is. A gyümölcsösökben alkalmazott technológiai elemek is mind a hagyományos gyümölcstermesztés során alkalmazott elemekhez tartoznak. A növényvédelem tekintetében is a hagyományos növényvédelem az elterjedtebb a környezetkímélő növényvédelemmel szemben.
Вивчення структурного складу фруктових садів с. Оросієво (Берегівський р-н)
Keywords: Történelmi- és tájfajták; hagyományos gyümölcstermesztés; hagyományos növényvédelem; termesztéstechnológia; új-generációs fajták