Bereg vármegye demográfiai mutatóinak alakulása 1900 és 1910 között - Molnár Emília; Молнар Емілія (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
Bereg vármegye demográfiai mutatóinak vizsgálata az 1900-1910 közötti időszakban érdekes betekintést nyújt a térség népesség változásainak folyamatába a 20. század elején. Ebben az évtizedben Magyarország, és ezen belül Bereg vármegye lakosságát is különböző hatások formálták, amelyek közé tartozott a mezőgazdaság és az ipar fejlődése, valamint a városiasodás is növekvő tendenciát mutatott. A népességszám alakulása, a migráció, a születési és halálozási arányok vizsgálata rávilágít arra, hogy a vármegye lakossága hogyan alkalmazkodott az új gazdasági és társadalmi körülményekhez. Az 1900-1910-es évek demográfiai változásai megmutatják a korabeli Bereg vármegye sokszínűségét és a helyi közösségek fejlődési irányait, amelyek a későbbi évtizedekre is nagy hatással voltak.
Зміни демографічних показників на території Бережського комітату у період 1900-1910 рр.
Keywords: Bereg vármegye; demográfia; születés; halálozás; természetes szaporulat