Pedagógushallgatók nézete az ideális tanári interakciós stílusról egy empirikus kutatás tükrében - Horváth Kinga; Горват Кінга; Tóth Péter; Товт Петер („RIK-U” Kft., 2019)
Az 1980-as években a tanórai interakciókutatások középpontjába annak tanári személyiségjellemzőkkel való kapcsolatrendszere került (Wubbels, et al., 1985). A figyelem már nemcsak egy bizonyos tanórán tanúsított interakció megfigyelésére korlátozódott, hanem igyekeztek feltárni azokat a viselkedésbeli megnyilvánulásokat, jellemvonásokat, amelyek kifejezik a tanár pedagógiai szituációkban tanúsított általánosítható interakciós viselkedését. A pedagógusok interperszonális viselkedésének, interakciós stílusának vizsgálatára a Timothy Leary-féle modellt alkalmazták, így jött létre az MITB (Model for Interactional Teacher Behavior), melyhez Wubbels, Creton és Hooymayers dolgozott ki kérdőívet (1985). E kérdőív (Questionnaire on Teacher Interaction, QTI) 48 itemes változatát alkalmaztuk pedagógusképzésben tanulók körében, annak megállapítására, miként ítélik meg a pedagógus interperszonális viselkedését, interakciós stílusát.

Abstract. In the 1980s, the focus of the lesson interaction research was on the relationship with teacher personality traits (Wubbels, et al. 1985). The focus is not only limited to a certain certified classroom interaction observation, but they tried to reveal those behavioural manifestations, characteristics, which express the teacher's generalized interaction behaviour in pedagogical situations. Timothy Leary's model was used to investigate the interpersonal behaviour and interaction style of teachers, this is how the MITB (Model for Interactional Teacher Behavior) was created, for which Wubbels, Creton and Hooymayers have developed a questionnaire (1985). We used 48 items of this questionnaire (Questionnaire on Teacher Interaction, QTI) in teacher training to determine how students judge the interpersonal behaviour and interaction style of an ideal teacher.
Емпіричне дослідження поглядів студентів педагогічних вузів на ідеальні інтеракційні моделі викладачів
Future teachers’ views on the interaction style of an ideal pedagogue in the light of an empirical research
http://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2019/04/Final-Pedagogical_conf_2019_03_28-29.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007073
Keywords: tanórai interakció; tanári interakciós stílus; Timothy Leary-féle modell; QTI