A téli kárpáti csata ego-dokumentumok tükrében - Kontros Ferenc; Контрош Ференц (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2024)
Kutatásom tárgya a téli kárpáti csatában harcolt, ott élt vagy ott járt parancsnokok, tisztek, katonák, tudósítók vagy lakosoknak a személyes dokumentumai. A Monarchia két parancsnokának, egy tisztjének, egy paraszt családjának fronton szolgáló fiúinak, egy haditudósítónak és egy front mellett élt lakosának az ego-dokumentumait dolgoztam fel, amiknek a segítségével még jobb képet kaphatunk, hogy a kor embereként milyen lehetet át élni a Kárpátok alatti csatákat, miket láttak, mikről írtak és azokról hogyan gondoltak. Olyan a levéltári kutatások alapján írt szakirodalmi megállapítások megvizsgálására kutatok, mint hogy személyes dokumentumok írásával csak a tiszti kar foglalkozott és ezeket erős, a világháború elejét jellemző hazafiasság járta körbe; az ego-dokumentumok segítségével képet kaphatunk-e arról, hogy a rangfokozattól és társadalmi hovatartozástól függően megegyező vagy különböző volt-e a háborús kép; valamint az a mára jól ismert és a Nagy Háborúval asszociált általános jelenség, hogy a háború elejét jellemző nagy lelkesedés az első pusztító csaták és hadjáratok után, azaz 1915 elejére, az kezdett eltünedezni. Ezeket szeretném alátámasztani, kiegészíteni vagy akár cáfolni az ego-dokumentumok elemzésével. Kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a korabeli háborús kép nagyban függött a személy társadalmi hátterétől és rangfokozatától, hogy napló vagy leírással nem csak a tisztek foglalkoztak, hogy a parasztok kivételével, főleg a tiszti és városi polgárokat járta át teljesen a Nagy Háborús lelkesedés, ami azonban a téli kárpáti csatával járó pusztítással sem tűnt el.

Резюме. Предметом моєї роботи особисті документи командирів, офіцерів, солдатів, кореспондентів чи мешканців, які брали участь у Карпатській Зимовій битві, проживали там чи бували. Я обробив его-документи двох комендантів Монархії, офіцера, синів селянської сім’ї, що служили на фронті, військового кореспондента та мешканця, який жив поблизу фронту, за допомогою яких ми можемо отримати ще кращий картина про те, як це було переживати бої під Карпатами як людина того часу, що вони бачили, про що писали і як думали про них. Я досліджую висновки літератури, написаної на основі архівних досліджень, як-от той факт, що написанням особистих документів займалися лише офіцери і вони були оточені сильним патріотизмом, характерним для початку світової війни; чи можемо ми отримати уявлення про те, чи був образ війни однаковим чи різним залежно від рангу та соціальної приналежності за допомогою его документів; і тепер добре відоме і загальне явище, пов’язане з Великою війною, що великий ентузіазм, який характеризував початок війни, почав зникати після перших нищівних боїв і кампаній, тобто на початку 1915 року. Я хотів би підтвердити, доповнити або навітьспростувати їх, проаналізувавши його документи. Під час дослідження я дійшов висновку, що уявлення про війну того часу значною мірою залежало від соціального походження та звання людини, що щоденники чи описи писали не лише офіцери, а завинятком селян, переважно офіцерів і городян, цілковито пронизав ентузіазм Великоївійни, який, однак, не зник із руйнуваннями, пов’язаними із зимовою битвою в Карпатах.
Історія Карпатської зимової битви у світлі его-документів
Keywords: első világháború; keleti front; téli kárpáti csata; ego-dokumentumok; Перша світова війна; Східний фронт; Зимова битва в Карпатах; егодокументи