Mentálhigiénés támogató csoport lehetőségei a felsőoktatásban - Berghauer-Olasz Emőke; Бергхауер-Олас Емйовке (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Háborús konfliktus terheli mindennapjainkat, a Kárpátalján maradtak a háború okozta traumát ugyan közvetve érzik a bőrükön, mégis legtöbben javarészt a félelemből, a bizonytalanság érzéséből táplálkozó szorongásos tünetekre panaszkodnak. Főiskolai hallgatóink mindezek mellett az életkori normatív krízissel is találkoznak, s a főiskolai, egyetemi életbe való belépése során, az otthon elhagyásának tényével, ennek nehézségeivel is szembe kell nézniük. A közösségi lét, a társak jelenléte és támogatása, valamint a szülőkhöz, családhoz való kötődés kulcsfontosságú a serdülőkort tekintve. Számos vizsgálat is alátámasztja, hogy a fiatalok saját életükkel való elégedettségére milyen fokú befolyással bírnak korábbi tapasztalataik és kapcsolataik. Tulajdonképpen ezek a társas erőforrások nyújtanak segítséget az új helyzetekhez való adaptációban és a stresszel való megküzdésben. A közösség egyfajta biztonságot nyújtó bázisa a serdülőnek (Frenkl – Rajnik 2011).
Keywords: mentálhigiéné; felsőoktatás; közösség