Kárpátalja tájalmafajtáinak pomológiai leírása - Komonyi Éva; Комоні Єва; Eva Komonyi (PoliPrint Kft., 2010)
A tájfajtáknak nagy a jelentőségük a környezetkímélő almatermesztésben, mert jól alkalmazkodva az adott tájegység klimatikus, talajtani és hidrológiai adottságaihoz, kevesebb befektetéssel, növényvédelemmel lehet ezeket a fajtákat termeszteni. Sajnos az utóbbi években ezeket a tájfajtákat az újabb, divatos fajták egyre inkább kiszorítják, ami a nemzetközi piac követelményeivel magyarázható és azzal, hogy ezeket a fajtákat a termesztők kevésbé ismerik. Tudni kell, hogy a betegségekkel szembeni ellenállóságuk, küllemük és beltartalmi értékeik az új fajtáktól semmiben sem maradnak el. Kutatásunk célja az volt, hogy felkutassuk ezeket a tájfajtákat, leírjuk pomológiai sajátosságaikat és bemutassuk jó tulajdonságaikat, megismertetve így a gazdákat ezekkel a fajtákkal.

Резюме. Яблуня з давніх-давен є основною плодовою культурою в нашій країні. Це зумовлено сприятливими грунтово-кліматичними умовами для її вирощування в більшості регіонів, а також традиціями місцевого населення. Місцеві сорта яблук мають велике значення у безпечній технології вирощування яблук, бо вони добре пристосовуються до кліматичних умов даного регіону, вони протистоять хворобам. У зв’язку з цим при вирощуванні цих сортів зменшується кількість застосованих пестицидів. На жаль, в останні роки їх витиснули нові сорти яблук. Це зумовлено потребами ринку і тим, що виробники не знають про ці сорти. Вони характеризуються різноманітністю і цінними господарськими та біологічними ознаками. Ми знайшли та описали помологічні ознаки 12 місцевих сортів яблук, щоб ознайомити виробників з цінними характеристиками цих сортів.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: Kárpátalja; tájalmafajta; pomológiai leírás