A systematic review: principles and steps - Nagy Zsuzsanna; Надь Ж. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2022)
Abstract. There has been an explosion of literature information over the last decades along with a large increasing primary research publication. On the one hand, this process has been accompanied by an expansion in the range of different methodological approaches and reviews. The first aim of this publication is to give a short overview regarding the main differences among the reviews, then secondly the author focuses on the frequently used method, the so-called systematic review because there are significant inconsistences and variabilities how to properly conduct and report a systematic review and it can lead to misleading results. The systematic review has been performed in various and popular fields like nursing, sport, medicine, health care, psychologic, anaesthesiology. The third aim this publication is to provide a comprehensive summary regarding how to conduct and implement a systematic review. Results show that it is necessary and useful to implement a PRISMA checklist and a PICO flow chart. In this publication the second part connect to a hot topic namely agriculture. In the case of agriculture, the literature of systematic reviews can also be found however these reviews focus on a little part of economic and social matters as smart agriculture, health and safety in agriculture works and landscape and there are only a few literatures examining other aspect of agriculture like productivity and efficiency. Moreover, there is a gap in literature of systematic reviews examine the environmental aspect. The last objective, a longer-term aim, will be to report and conduct a systematic literature review regarding relevant topic in agriculture I connection with climate change, productivity and efficiency and will contribute the existing literature in this field.

Az elmúlt évtizedekben megugrott az irodalmi forrásokban található információk tömeges elterjedése a primer kutatási publikációk számának növekedésével együtt. Ezt a folyamatot egyrészt a különféle módszertani megközelítések, áttekintések spektrumának bővülése kísérte. A kutatás célja, hogy: áttekintse az információk rendszerezésének és értékelésének különböző megközelítései közötti főbb különbségeket, tanulmányozza az információértékelés során leggyakrabban használt szisztematikus áttekintés módszerét; ki legyenek emelve a szisztematikus áttekintés alkalmazásában meglévő következetlenségek és változékonyságok, amelyek helytelen alkalmazása félreérthető eredményekhez vezethet. A szisztematikus áttekintés széles felhasználásra került olyan területeken, mint például az ápolás, a sport, az orvostudomány, az egészségügy, a pszichológia, az aneszteziológia. Ebben a tanulmányban a kutatási folyamat egyik fontos szempontja, hogy átfogó általánosítást adjon arról, hogyan kell szisztematikus áttekintést végezni és végrehajtani a menedzsment más területein. Az eredmények azt mutatják, hogy a PRISMA ellenőrzőrendszer és a PICO folyamatábra megvalósítása szükséges és hasznos az információk nagyfokú átláthatóságának eléréséhez. A cikk második része egy rendkívül fontos iparágról, nevezetesen a mezőgazdaságról szól. A mezőgazdaság esetében szisztematikus reflexió az irodalomban található, de ezek az áttekintések a gazdasági és társadalmi kérdések egy kis részhalmazára összpontosítanak, mint például a smart-mezőgazdaságra, az egészségre és biztonságra a mezőgazdasági munkálatokra és tájra, és csak néhány irodalmi forrás létezik, amelyek a mezőgazdaság egyéb szempontjait, például a termelékenységet és a hatékonyságot tanulmányozzák. Ráadásul a tudományos munkák nem tárják fel kellőképpen a környezeti kérdéseket ezen irányvonalon belül. A végső cél a mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó tudományos források és szakirodalom általánosítása és szisztematikus áttekintése a globális kihívások összefüggésében.

Резюме. Протягом останніх десятиліть спостерігався сплеск поширення масової кількості інформації у літературних джерелах разом зі збільшенням кількості публікацій первинних досліджень. З одного боку, цей процес супроводжувався розширенням спектру різноманітних методичних підходів та оглядів. Метою цієї публікації є: огляд основних відмінностей між різними підходами до систематизації та оцінки інформації, дослідження методу систематичного огляду, що найчастіше використовується при оцінці інформації; виділення існуючих непослідовностей та варіативності при застосуванні систематичного огляду, неправильне застосування якого може призвести до неоднозначних результатів. Систематичний огляд проводився в різних і популярних галузях, таких як сестринська справа, спорт, медицина, охорона здоров'я, психологія, анестезіологія. Важливий аспект пошукового процесу в даного дослідження полягає в тому, щоб надати всебічне узагальненні стосовно того, як проводити та здійснювати систематичний огляд у інших сферах господарювання. Результати показують, що впровадження контрольного списку PRISMA та блок-схеми PICO є необхідним і корисним у досягненні високого ступеня транспарентності інформації. Друга частина публікації присвячена надважливій галузі, а саме сільському господарству. У випадку сільського господарства також можна знайти літературу систематичних оглядів, однак ці огляди зосереджені на невеликій частині економічних і соціальних питань, таких як розумне («смарт») сільське господарство, охорона здоров’я та безпека в сільськогосподарських роботах і ландшафті, і є лише кілька літературних джерел, які вивчають інші аспекти сільського господарства, такі як продуктивність і ефективність. Крім того, у наукових роботах недостатньо розкриваються екологічні питання в межах даного напрямку. Заключною метою є узагальнення та проведення систематичного огляду наукових джерел та літератури стосовно сільськогосподарського виробництва в умовах дії глобальних викликів.
Szisztematikus áttekintés: alapelvek és lépések
Систематичний огляд: принципи та кроки
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00010508
Keywords: review types; systematic review; PRISMA; PICO; agriculture