Környezeti és fenntarthatóságra nevelés és eredményessége az általános iskola felső tagozatán - Szászi Brigitta (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Kutatásom célja a fenntarthatóságra oktatás és a környezeti nevelés eredményességének felmérése az általános iskola felső tagozatos diákjainak körében BorsodAbaúj-Zemplén és Heves megye területén. A felmérés online kérdőív segítségével történt, amely tartalmazott nyitott és zárt kérdéseket, szelektív, skála- és saját véleményen alapuló válaszlehetőségeket. Célom a diákok iskolai és az otthoni környezeti nevelés által formált attitűdjének feltérképezése volt. Ezen belül a környezeti nevelés és fenntarthatóságra oktatás megjelenését vizsgáltam különböző tantárgyakban és a tantárgyközi koncentráció megvalósulását. Az iskolán túl szerettem volna többet megtudni arról, hogy a tanulók és családjaik hogyan élik mindennapi életüket az erősen változó környezeti hatások kereszttüzében. A felmérés eredményeként sikerült pillanatnyi képet kapni a felnövekvő generáció környezeti attitűdjének szintjéről az általános iskola felső tagozatában, együttesen annak hiányzó elemeiről. A felmérésben 187 fő vett részt. A kutatás eredményeként megállapítottam, hogy a lexikális ismeretek erősebbek, mint a gyakorlatban való megvalósulás. A tanulókat érdeklik a környezeti problémák és tájékozódnak is róluk, de a mindennapi életüknek nem feltétlenül része a környezettudatos cselekvés.

Abstract. The aim of my research is to assess the effectiveness of environmental education and sustainability education among upper grades of primary school students in Borsod-Abaúj-Zemplén and Heves county. The survey was carried out using an online questionnaire, which included open and closed questions, selective, scale and self-opinion based response options. My aim was to map the attitudes of students, shaped by environmental education at school and at home. In this context, I investigated the representation of environmental education and sustainability education in different subjects and the implementation of cross-curricular concentration. Beyond the school, I wanted to learn more about how students and their families live their daily lives in the face of highly variable environmental impacts. As a result of the survey, I was able to get a snapshot of the level of environmental attitudes of the coming generation in upper grades of primary school, together with its missing elements. A total of 187 people took part in the survey. As a result of the research, I found that lexical knowledge is stronger than practical implementation. Pupils are interested in and informed about environmental problems, but environmental action is not necessarily part of their daily lives.
Environmental and sustainability education and its effectiveness in upper grades of primary school
Keywords: környezeti nevelés; fenntarthatóság; általános iskola felső tagozata