Фольклорно-етнографічні записи Еміля Балецького - Мушкетик Леся; Mushketyk Lesia; Musketik Leszja (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2020)
Резюме. Еміль (Омелян, Ємельян) Балецький (1919–1981) відомий як мовознавець, літературознавець, поет, перекладач, педагог. Філолог-славіcт, доктор наук, він багато років поспіль очолював кафедру російської філології Будапештського університету, з його ініціативи і за його участі 1961 року в межах кафедри створено відділення української мови й літератури, яке існує і до сьогодні як кафедра української філології у межах Інституту слов’янської і балканської філології. Балецький є співавтором підручника старослов’янської мови для угорців, автором численних мовознавчих та ін. статей та розробок, автором хрестоматії з історії російської мови, описів пам’яток української писемності XVII ст., знайдених на території Угорщини; дослідником «Слова о полку Ігоревім». Він був одним із редакторів часопису «Studia Slavica», який виходить і зараз. Від 1958 – член комітету з історії слов’янської філології при Міжнародному комітеті славістів.

Abstract. The article deals with the ethnological interests of the famous slavist, professor of the Budapest University Emil Baleczky, who was a man with various creative interests. As a scientist he made a significant contribution to linguistics and, in particular, to the study of the vernacular of Transcarpathia. His interest in folk culture, customs, oral poetical creativity of the region is also known. The proposed article examines samples of various genre works – songs, ballads, legends, etc., recorded by Baleczky in his native Chinadiyevo village. He comments on and analyzes them in the context of the folk tradition of the region. The article also presents some notes on the Baleczky’s record of temple holiday in the Yasinya village and also examines the use of folklore in the artist's poetic creativity.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/11/final-baleczky_kotet_2020-10-28.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008462
Keywords: Еміль Балецький; мовознавець; фольклорно-етнографічні записи