Szlovákiai magyar szakos egyetemisták nyelvválasztása, kommunikációs stratégiái, nyelvekhez és kontaktusjelenségekhez való viszonya - Márku Anita; Марку Аніта (PoliPrint Kft., 2012)
A tanulmányban egy nyelvhasználati vizsgálat eredményeit szeretném röviden ismertetni, amelyet 2011–2012-ben a felvidéki magyar szakos egyetemisták (a pozsonyi Comenius Egyetem, valamint a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatói) körében végeztem a Visegrad Fund (IVF) Ösztöndíjának köszönhetően. A szlovákiai magyarság az ukrajnai magyar közösséghez hasonló nyelvi környezetben él, vagyis szláv–magyar kontaktusban. A kétnyelvűségi jelenségeket spontán beszélt nyelvi adatokon keresztül, valamint egy kérdőíves felmérés eredményeit elemezve mutatom be.

Abstract. Communicative Strategies of Bilingual Slovakian–Hungarian Students in Slovakia (Language Choice, Borrowing, Code Switching) The paper discusses the issues of Slovakian–Hungarian interlanguage contacts in Slovakia based on the findings of research (questionnaires on language use and interviews) done by the students of the University at Bratislava, involving 40 students at four different courses and 18 students in Constantine the Philosopher University in Nitra. The contact phenomena will be examined by observing the spontaneous speech production and the phenomena referring to the community (situative language choice) with the help of a questionnaire.
Communicative Strategies of Bilingual Slovakian–Hungarian Students in Slovakia (Language Choice, Borrowing, Code Switching)
http://kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_2012_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005840
Keywords: magyar nyelv Szlovákiában; magyar szakos egyetemisták; nyelvhasználat; kommunikációs stratégia; kontaktusjelenségek