Закарпатська кухня, як фактор розвитку гастрономічного туризму в Мукачівській ТГ (Мукачівський район) - Сідун Вікторія; Szidun Viktória (Кафедра географії та туризму, 2024)
Одним із перспективних видів туризму, який розвивається досить динамічно, є гастрономічний туризм. Ці подорожі пов’язані з пізнанням національних кулінарних традицій світу, а програми перебування є синтезом гастрономічних уподобань, кулінарної майстерності, традиційної національної культури. Для туристичного бізнесу гастрономічний туризм – чудовий спосіб розширити асортимент туристичних послуг і привабити більше туристів. Цей вид туризму не носить характер сезонності, адже туристи можуть смакувати чудовими стравами місцевої кухні незалежно від пори року. Під час гастрономічних турів споживач має гарну нагоду відвідати кулінарні фестивалі та конкурси, ознайомитися з історією та рецептурою національної кухні, посмакувати автентичні страви, взяти участь у приготуванні цих страв, продегустувати місцеву крафтову продукцію. Закарпаття – це край, де мешкають представники різних національностей, кожна з яких має свою традиційну кухню, звичаї, культуру тощо. Особливістю закарпатської кухні є поєднання страв, запозичених у різних народів: це і угорський бограч, і український борщ та вареники з картоплею, гуцульський банош, румунські голубці, німецький шовдар та ін.. Ці страви детально описані місцевими краєзнавцями та науковцями (Ф. Шандор, О. Коваль [1], І. Годя [2]). В ресторанах пропонуються страви угорської, гуцульської, словацької, української та інших кухонь. Проте, Г. Щука вказує, що перелік цієї пропозиції в м. Ужгороді є досить обмеженим, що не може задовольнити зростаючі очікування гастрономічних туристів [3]. Мукачівська територіальна громада – одна із найвідоміших туристичних дестинацій регіону, де проводилися кілька разів на рік гастрономічні фестивалі, такі як «Червене вино», «Вогинь і мнясо», Фестиваль меду та ін. Проте немає жодного дослідження, де б аналізувалися наявність існуючої пропозиції закарпатської кухні та наявність попиту на неї.
A kárpátaljai konyha, mint a térség gasztronómiai turizmusának fejlesztési tényezője a Munkácsi kistérségben (Munkácsi járás)
Keywords: Закарпатська кухня; гастрономія; гастрономічний туризм; Мукачівська ТГ; Мукачівський район; Kárpátaljai konyha; gasztronómia; gasztronómiai turizmus; Munkácsi kistérség; Munkácsi járás