Poszttraumás személyiségfejlődés: mit tanulhatunk a klasszikus és modern pszichológiai forrásokból? - Mirnics Zsuzsanna; Kövi Zsuzsanna (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Előadásunk témája a lelki egészséget potenciálisan veszélyeztető, traumatizáló helyzetekkel való megküzdés jelensége kapcsán a pszichológusok számára iránymutató jelenségek bemutatása. Kvalitatív vizsgálatunkban az ukrajnai invázió kapcsán a civil lakosságot súlyosan megterhelő helyzetek kapcsán választottunk olyan tipikus és egyedi emberi példákat, amelyek előrevetíthetik a poszttraumás személyiségfejlődést, valamint érzékeltetik a reziliencia jelenségét háborús helyzetekben. Vizsgálatunk tanulságaként megfogalmazzuk, hogy a háború sújtotta csoportok esetében az alkotás bármely formája, a humor, a közösségi élet, a segítő tevékenység, az értékek melletti kiállás, valamint a természethez való kapcsolódás egyértelműen támogatja a lelki egészség megőrzését és a rezilienciát. Érvényes ez azon személyekre is, akik a háborús fenyegetettséget és krízist más országokból, a háborús szituáción kívülről, együttérzésük által tapasztalják meg. Prezentációnkban Viktor Frankl, Irwin Yalom, Rollo May, Carl Rogers, BálintMihály és Carl Gustav Jung elméleti gondolatait használjuk fel számos modern szakirodalmi forrással kiegészítve.

Abstract. Our presentation will focus on the phenomenon of coping with potentially traumatic situations and provide guidance to psychologists. Our qualitative study focuses on health-protective factors under extreme stress during wartime. We selected typical and specific human examples from the period of the Russian invasion in Ukraine that may predict post-traumatic personality development and predict the phenomenon of resilience in war situations. The lessons of our study are that for war-affected groups, any form of creativity, humour, helping and community activities, nurturing values and connectedness to nature clearly supports mental health protection and resilience. This is also true for those who experience the threat and crisis of war from other (third) countries through compassion and by nurturing human values. In our presentation, we draw on the theoretical ideas of Viktor Frankl, Irwin Yalom, Rollo May, Carl Rogers, Mihály Bálint and Carl Gustav Jung, supplemented by a range of modern literature.
Posttraumatic growth: lessons learnt from classical and modern personality theories
Keywords: poszttraumás személyiségfejlődés; egzisztenciális pszichológia; társas támogatottság; reziliencia