Концепція створення вартості в інтегрованій звітності - Ганусич Вероніка; Veronika Hanusych; Hanuszics Veronika; Йолтуховська Оксана; Oksana Yoltukhovska; Шеверя Ярослав; Yaroslav Sheverya (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Резюме. Глобалізація економічних відносин призвели до виникнення та активного розвитку великих транснаціональних корпорацій, діяльність яких спричиняє суттєвий вплив не тільки на економіку, а й на соціальні відносини, оточуюче середовище, міжнародну політику. В той же час відбувається зростання запитів з боку суспільства на корпоративну відповідальність бізнесу. Концепція інтегрованого звітування дозволяє об’єднати класичну фінансову звітність компаній із комплексом нефінансових показників. Основне її призначення полягає не на стільки у дублюванні показників вже існуючих форм звітності в єдиному документі, на скільки у відображенні впливу екологічних та соціальних заходів та успішність та ефективність діяльності та на результати, яких досягає компанія. Основним результатом, який має продемонструвати компанія через інтегровану звітність це спосіб створення вартості. Концепція інтегрованого звітування передбачає, що компанія за допомогою свого продукту та наявних бізнес-процесів має створювати вартість не тільки для себе. Створювана вартість, яка уособлюється у трансформації капіталів (їх збільшення або зменшені) містить два взаємопов'язаних аспекти: вартість створювана для самої організації втілюється у отриманих фінансових вигодах для компанії та для постачальників фінансового капіталу; вартість створена для інших ( зацікавлених сторін та суспільства в цілому). У статті визначено інтегрований звіт як відображення способу створення вартості та трансформації капіталів компанією через комплексне представлення стратегії корпоративного управління, бізнесмоделі, комунікації із зовнішнім середовищем в ракурсі дотримання принципів сталого розвитку. Невирішеними лишаються питання відсутності відповідних бухгалтерських процедур відображення нефінансових показників діяльності компанії. У сферу бухгалтерського обліку потрапляють лише фінансові показники. Якісні зміни (як негативні так і позитивні) екологічного, людського, соціального капіталу не знаходять відображення на рахунках бухгалтерського обліку та у фінансовій звітності. Сучасна парадигма бухгалтерської науки визнає важливу роль нефінансових показників в управлінні компанією та представлення таких результатів для зацікавлених осіб у звітності. Поява нефінансових звітів, а також інтегрованої звітності, яка комплексно відображає фінансову та нефінансову сторону діяльності компанії, є наслідком глобальних перетворень у системі бухгалтерського обліку.

A gazdasági kapcsolatok globalizációja vezetett a nagy transznacionális vállalatok létrejöttéhez és aktív fejlődésükhöz, amelyek tevékenysége nemcsak a gazdaságra, hanem a társadalmi kapcsolatokra, a környezetre és a nemzetközi politikára is jelentős hatást gyakorol. Ugyanakkor növekszik a vállalati felelősség iránti társadalmi igény. Az integrált jelentés koncepciója lehetővé teszi a vállalatok klasszikus pénzügyi jelentéseinek összekapcsolását a nem pénzügyi mutatók komplexumával. Fő célja nem annyira a már létező jelentéseken szereplő mutatók megkétszerezése egyetlen dokumentumban, hanem az, hogy tükrözze az ökológiai és társadalmi intézkedések hatását, valamint a vállalat tevékenységének sikerességét és hatáságát az általa elért eredményekre. A legfőbb eredmény, amelyet egy vállalatnak az integrált jelentéstételen keresztül be kell mutatnia, az az értékteremtés módja. Az integrált jelentéstétel koncepciója azt jelenti, hogy egy vállalatnak nem csak saját maga számára kell értéket teremtenie a termékein és a meglévő üzleti folyamatain keresztül. A létrehozott érték, amely a tőke átalakulásában (annak növekedésében vagy csökkenésében) testesül meg, két, egymással összefüggő szempontot tartalmaz: a szervezet számára létrehozott érték a vállalat és a pénzügyi tőkét nyújtók által kapott pénzügyi előnyökben testesül meg; a mások (érdekelt felek és a társadalom egésze) számára létrehozott érték. A cikk az integrált jelentést úgy határozza meg, mint annak tükrözését, ahogyan egy vállalat értéket teremt és átalakítja tőkéjét a vállalatirányítási stratégiájának, üzleti modelljének és a külső környezettel való kommunikációjának átfogó bemutatásán keresztül, a fenntartható fejlődés elveinek való megfelelés szempontjából. Továbbra is megoldatlan a vállalat nem pénzügyi teljesítménymutatókat tükröző megfelelő számviteli eljárások hiánya. Csak a pénzügyi mutatók tartoznak a számvitel hatálya alá. A környezeti, humán és társadalmi tőkében bekövetkezett minőségi változások (negatív és pozitív értelemben egyaránt) nem tükröződnek a számviteli elszámolásokban és pénzügyi kimutatásokban. A számviteli tudomány modern paradigmája elismeri a nem pénzügyi mutatók fontos szerepét a vállalat irányításában és az ilyen eredmények beszámolókban való bemutatásában az érdekeltek számára. A nem pénzügyi jelentések és az integrált jelentéstétel megjelenése, amely átfogóan tükrözi a vállalat tevékenységének pénzügyi és nem pénzügyi aspektusait, a számviteli rendszer globális átalakulásának következménye.

Abstract. Globalization of economic relations has led to the emergence and active development of large transnational corporations, whose activities have a significant impact not only on the economy but also on social relations, the environment, and international politics. At the same time, there is a growing demand from society for the corporate responsibility of businesses. The concept of integrated reporting allows combining the traditional financial reporting of companies with a set of non-financial indicators. Its main purpose is not so much to duplicate the indicators of existing reporting forms in a single document as to reflect the impact of environmental and social measures on the success and efficiency of a company's activities. The main result that a company should demonstrate through integrated reporting is the way it creates value. Integrated reporting is defined in the article as a reflection of the way a company creates value and transforms capitals through a comprehensive presentation of corporate governance strategy, business model, communication with the external environment, in the context of adhering to the principles of sustainable development. Unresolved issues include the absence of appropriate accounting procedures for reflecting non-financial indicators of a company's activities. Only financial indicators enter the field of accounting. Qualitative changes (both negative and positive) in environmental, human, and social capital are not reflected in accounting records and financial statements. The modern paradigm of accounting science recognizes the important role of non-financial indicators in managing a company and presenting such results to stakeholders in reporting. The emergence of non-financial reports, as well as integrated reporting, which comprehensively reflects both the financial and non-financial aspects of a company's activities, is a consequence of global transformations in the accounting system.
Аz értékteremtés koncepciója az integrált jelentéstételben
Тhe concept of value creation in integrated reporting
https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/4
Keywords: інтегрована звітність; створення вартості; капітали; сталий розвиток