A koronavárosok hat évszázada - Szabó Géza (PoliPrint Kft., 2012)
Csatáry György A máramarosi öt koronaváros levéltára (1326–1910) c. könyve értékes, több aspektusból is hiánypótló munka. Amit a szerző a bevezetőben tárgyilagosan és tömör egyszerűséggel megállapít, vagyis hogy az öt koronaváros „múltját kevésbé ismeri történetírásunk”, az a valóságban akár az egész történelmi régióra is igaz. Wenczel Kritikai fejtegetések Máramaros megye történetéhez c., az Új Magyar Múzeum folyóiratban 1857-ben megjelent, úttörőnek számító munkáját csak néhány tanulmány követte a XIX. század végén, a XX. század elején. Majd az ezredfordulón találkozunk újra néhány feldolgozással, és a koronavárosokkal igazán csak egy-két várostörténeti vonatkozású munka – Visk és Técső esetében –, illetve a kárpátaljai születésű, majd Budapesten alkotó művelődéstörténész, S. Benedek András a Kisebbségkutatásban 1999-ben megjelent széles horizontú tanulmánya foglalkozik.
Csatáry György: A máramarosi öt koronaváros levéltára (1326–1910) c. könyvéről
http://kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_2012_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005840
Keywords: koronavárosok; Máramaros megye; levéltáti iratok