Háromszögek megoldása - Pataki Cintia-Erzsébet; Потокі Сінтія-Ержейбет (Matematika és Informatika Tanszék, 2021)
Szakdolgozatomban a háromszögek megoldásáról olvashatnak. Két fejezetből áll. Az első fejezetben a háromszögek megoldásának elméleti része található. A második fejezetben felmértem a kilencedik osztályos tanulók tudását a háromszögek megoldása témakörben. Az első fejezetemet hasonlóan építettem fel, mint ahogyan a 9. osztályos mértan könyvben található. A háromszögek megoldását a 9. osztályos tanulók a tanév első félévében tanulják, első témakörben. Erre a témakörre összesen 12 óra van adva a tanmenet szerint. A második fejezetben első sorban szeretném bemutatni a feladatlapot, amelyet 9. osztályos tanulók számára építettem fel, ebben a fejezetben megtalálható e feladatlap megoldása is. A második fejezetem fő egységét alkotja a feladatlap elemzése. Ehhez a google űrlapot és excelt alkalmaztam. A feladatok egymásra épülnek, a könnyebb feladattól a nehezebb feladatig van felépítve. Ezáltal a feladatsorral megvizsgáltam, hogy a környező iskolákban a 9. osztályos diákok mennyire sajátították el a háromszögek megoldása témakört.
Розв’язування трикутників
Keywords: háromszögek; szinusztétel; koszinusztétel; трикутники; теорема синусів; теорема косинусів