Практичні аспекти обліку і оподаткування оренди землі та сільськогосподарської техніки - Чернецька Ольга; Chernetska O.; Csernecjka O. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Аграрний бізнес пов’язаний з використанням землі та спеціалізованих ресурсів, що зумовлює необхідність їх залучення у бізнес -процеси на умовах оренди. Оренда земельних паїв та сільськогосподарської техніки сприяє підвищенню конкурентоспроможності та економічній стабільності аграрних підприємств, що вимагає якісного інформаційного забезпечення орендних відносин в контексті прийняття ефективних управлінських рішень, зокрема, коректного відображення витрат в системі обліку та оптимізації податкової стратегії бізнесу. Метою статті є актуалізація практичних аспектів обліку та оподаткування оренди землі та сільськогосподарської технікив сучасних умовах бізнесу. В контексті системного підходу в дослідженні використано монографічний метод для аналізу науково-практичних статей та нормативних актів з обліку і оподаткування оренди майна, аналіз для деталізації чинних нормативних актів в контексті обліку і оподаткування орендних відносин, синтез для поєднання ключових аспектів та прикладних рішень в цілісну облікову модель, метод узагальнення для систематизації практичного досвіду та формування висновків і пропозицій щодо підвищення ефективності облікових процедур, логічний метод для послідовного викладу матеріалу, обґрунтування висновків та рекомендацій, графічний та табличний методи для візуалізації результатів дослідження. В роботі проаналізовано думки вчених та практиків щодо побудови інформаційного забезпечення орендних відносин в частині їх організації, обліку та оподаткування, наголошено на необхідності адаптивності рішень, стабільності та взаємоузгодженості облікових й податкових процесів в контексті сучасних проблем аграрного бізнесу. Актуалізовано документальне забезпечення оренди земельних паїв та сільськогосподарської техніки, методичні підходи до обліку орендних відносин з врахуванням форми власності орендодавця та умов договору, особливості оподаткування та звітності аграрних підприємств в частинівикористання орендованого майна та виплати орендної плати власникам земельних паїв та сільськогосподарської техніки, акцентовано увагу на стратегічному значенні облікової інформації як інструменту сталості бізнесу в кризових умовах шляхом раціонального управління орендними відносинами та оптимізації податкових розрахунків. Запропоновано алгоритм дій обліковців в умовах повномасштабної війни, зокрема, в разі втрати чи пошкодження орендованого майна внаслідок воєнних дій, що дозволить знизити фінансові втрати аграрного бізнесу, підвищити шанси на компенсацію втрат з боку держави, забезпечить стабільність орендних відносин та зміцнить правову позицію аграрних підприємств в орендних відносинах.Результати дослідження стануть корисними в практичній діяльності аграрних підприємств, зокрема, фахівців обліку і оподаткування, керівництва, консультантів, а також для подальших досліджень в сфері управління аграрним бізнесом.

Az agrárüzlet szorosan kapcsolódik a föld és a speciális erőforrások használatához, ami szükségessé teszi azok bevonását az üzleti folyamatokba bérleti jogviszony keretében. A földtulajdoni részek (földrészarányok) és a mezőgazdasági gépek bérlete hozzájárul az agrárvállalkozások versenyképességének és gazdasági stabilitásának növeléséhez, ami megköveteli a bérleti jogviszonyok magas színvonalú információs megalapozását a hatékony vezetői döntések meghozatala érdekében, különös tekintettel a költségek számviteli rendszerben történő helyes elszámolására és az üzleti adóstratégia optimalizálására.A tanulmány célja a föld-és mezőgazdasági gépbérlet számviteli és adózási gyakorlatának aktualizálása a modern üzleti környezet feltételei között. A kutatás során rendszerszemléletet alkalmaztunk: a monografikus módszert a számviteli és adózási szabályozásra, valamint a tudományos és gyakorlati publikációkra vonatkozó elemzéshez; az elemzést a hatályos normatív aktusok részletezésére a bérleti jogviszonyok számviteli és adózási vonatkozásában; a szintézist a kulcstényezők és alkalmazott megoldások egységes számviteli modellbe történő integrálására; az általánosítás módszerét a gyakorlati tapasztalatok rendszerezésére, valamint a következtetések és javaslatok megfogalmazására a számviteli eljárások hatékonyságának növelése érdekében; a logikai módszert az anyag koherens bemutatására és az ajánlások megalapozására; továbbá grafikus és táblázatos módszereket a kutatási eredmények szemléltetésére.A tanulmány elemzi a tudományos és gyakorlati szakemberek álláspontjait a bérleti jogviszonyok információs megalapozásának kialakításáról azok szervezési, számviteli és adózási aspektusaiban, hangsúlyozva az alkalmazkodóképesség, a stabilitás, valamint a számviteli és adózási folyamatok kölcsönös összhangjának szükségességét az agrárüzlet aktuális kihívásainak kontextusában. Aktualizálásra kerül a földrészarányok és mezőgazdasági gépek bérletének dokumentációs rendszere, a bérleti jogviszonyok számviteli elszámolásának módszertani megközelítései a bérbeadó tulajdonformájának és a szerződés feltételeinek figyelembevételével, valamint az agrárvállalkozások adózási és beszámolási sajátosságai a bérelt eszközök használata és a bérleti díjak kifizetése tekintetében. Kiemelésre kerül a számviteli információ stratégiai jelentősége mint az üzleti fenntarthatóság eszköze válsághelyzetekben, a bérleti jogviszonyok racionális irányítása és az adószámítások optimalizálása révén.A tanulmány egy cselekvési algoritmust is javasol a számviteli szakemberek számára a teljes körű háború körülményei között, különösen a bérelt vagyon fegyveres cselekmények következtében bekövetkező elvesztése vagy megrongálódása esetén. Ez lehetővé teszi az agrárvállalkozások pénzügyi veszteségeinek csökkentését, növeli az állami kártalanítás esélyét, biztosítja a bérleti jogviszonyok stabilitását, és erősíti az agrárvállalkozások jogi pozícióját a bérleti kapcsolatokban. A kutatás eredményei hasznosak lehetnek az agrárvállalkozások gyakorlati tevékenységében,különösen a számviteli és adózási szakemberek, a vezetés és a tanácsadók számára, valamint további kutatások alapjául szolgálhatnak az agrárüzlet irányításának területén.

Abstract. Agricultural business is associated with the use of land and specialized resources, which necessitates their involvement in business processes on a lease basis. Leaseof land shares and agricultural machinery contributes to increasing the competitiveness and economic stability of agricultural enterprises, which requires high-quality information support for lease relations in the context of making effective management decisions, in particular, the correct reflection of costs in the accounting system and optimization of the tax strategy of the business. The purpose of the article is to update the practical aspects of accounting and taxation of land and agricultural machinery leases in modern business conditions. In the context of a systematic approach, the study used a monographic method to analyze scientific and practical articles and regulations on accounting and taxation of property leases, analysis to detail current regulations in the context of accounting and taxation of leases, synthesis to combine key aspects and applied solutions into a holistic accounting model, a generalization method to systematize practical experience and form conclusions and proposals to improve the efficiency of accounting procedures, a logical method for a consistent presentation of the material, substantiation of conclusions and recommendations, and graphical and tabular methods to visualize the results of the study. The paper analyzes the opinions of scientists and practitioners on the construction of information support for lease relations in terms of their organization, accounting and taxation, emphasizes the need for adaptability of solutions, stability and mutual coordination of accounting and tax processes in the context of modern problems of agrarian business. Documentary support for the lease of land shares and agricultural machinery, methodological approaches to accounting for lease relations taking into account the form of ownership of the lessor and the terms of the contract, the features of taxation and reporting of agricultural enterprises in terms of the use of leased property and payment of rent to owners of land shares and agricultural machinery, focuses on the strategic importance of accounting information as a tool for business sustainability in crisis conditions through rational management of lease relations and optimization of tax calculations. An algorithm for accountants' actions in conditions of full-scale war is proposed, in particular, in the event of loss or damage to leased property because of military actions, which will reduce financial losses of agricultural businesses, increase the chances of compensation for losses from the state, ensure the stability of lease relations, and strengthen the legal position of agricultural enterprises in lease relations.The results of the study will be useful in the practical activities of agricultural enterprises, in particular, for accounting and taxation specialists, management, consultants, as well as for further research in the field of agrarian business management.
Practical Aspects of Accounting and Taxation of Land and Agricultural Machinery Leases
A földbérlet és a mezőgazdasági gépek bérlésének számviteli és adózási gyakorlati aspektusai
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: оренда; земельні паї; сільськогосподарська техніка; облік; оподаткування; звітність; аграрний бізнес