Baranka vára a történelemben - Székely Gusztáv; Секей Густав (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Valerij Padjak, 2013)
A tatárjárást követő évtizedekben IV. Béla király új várépítési politikája valamennyi megye területét érintette. A korszakban számos királyi és magánvár épül, hogy megvédje az országot a külső ellenségtől. Ezek között is kiemelt szerepet játszanak a keleti országrész területén épített várak, hiszen feladatként rájuk hárult az esetleges újabb tatár támadás feltartóztatása, a civil lakosság védelme. Hasonló céllal épült a király akaratából az egykori Bereg vármegye területén Baranka vára is.

Резюме. Після татаро-монгольської навали була впроваджена нова політика короля Бейли IV щодо будування замків в усіх комітатах Угорського Королівства, яка виконувалася протягом десятиліть. У даний період було збудовано багато королівських та приватних замків для захисту країни від зовнішніх ворогів. Серед замків провідну роль відіграли ті, що знаходилися на сході держави, оскільки вони першими мали протистояти можливим новим нападам монголо-татарів та захищати мирне населення. Саме з такою метою на території Березького комітату був зведений Баранківський замок.
Баранківський замок в історії
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/ActaAcBereg2013_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/157029
Keywords: Baranka vára; IV. Béla magyar király