Штучний інтелект в освіті: переваги та недоліки - Тетяна Грабовська; Олександр Грабовський (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. Сучасна система освіти переживає глибокі трансформації під впливом цифрових технологій. Однією з інноваційних сфер, що змінюють підходи до навчання, є штучний інтелект (ШІ). З розвитком технологій штучного інтелекту традиційні підходи до навчання зазнають суттєвих змін. Одним із ключових напрямів цих перетворень є впровадження генеративного штучного інтелекту в освітній процес. Уже протягом кількох років ШІ активно використовується в освіті, виконуючи аналітичні функції, обробляючи дані та сприяючи індивідуалізації навчання через цифрові платформи й онлайн-інструменти. Його застосування в освітньому процесі також відкриває нові можливості для індивідуалізації освітнього процесу, підвищення його якості, доступності та ефективності. Серед основних переваг використання штучного інтелекту в освіті можна виокремити такі [1]: 1) індивідуалізація навчання: ШІ здатний аналізувати індивідуальні особливості учнів – їхній темп навчання, рівень знань, сильні та слабкі сторони. За допомогою цих даних система може сформувати індивідуальну навчальну траєкторію для кожного учня, підібрати матеріали відповідного рівня складності, допомогти краще засвоїти інформацію, тобто сприяє підвищенню мотивації та якості освітнього процесу; 2) автоматизація оцінювання: інтелектуальні системи можуть здійснювати об’єктивне оцінювання знань, перевірку тестів, письмових завдань і навіть творчих робіт. Такий підхід дозволяє зменшити навантаження на викладачів і забезпечити безперервний моніторинг навчальних результатів; 3) цілодобовий доступ до знань: освітні платформи з елементами ШІ забезпечують постійну доступність навчальних матеріалів. Учні можуть навчатися у зручний для себе час і спосіб, що особливо важливо для дистанційної освіти; 4) підтримка інклюзивного навчання: ШІ сприяє створенню умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами – наприклад, через автоматичне озвучення тексту, переклад мовою жестів чи адаптацію матеріалів до рівня сприйняття користувача; 5) аналітика та прогнозування результатів: інтелектуальні системи аналізують великі обсяги освітніх даних, що дозволяє прогнозувати успішність учнів, виявляти труднощі на ранніх етапах і своєчасно вживати коригувальні заходи; 6) мотивація та ігрові елементи: багато освітніх платформ із використанням ШІ застосовують гейміфікацію – ігрові елементи, що підвищують інтерес до навчання та стимулюють учнів до досягнення успішних результатів; 7) розвиток цифрових компетентностей: використання ШІ в освітньому середовищі стимулює учнів до освоєння сучасних технологій, розвитку критичного мислення та навичок роботи з великими об’ємами інформації; 8) підтримка вчителів і адміністрації: ШІ допомагає в управлінні освітнім процесом – плануванні розкладів, аналізі відвідуваності, прогнозуванні успішності учнів. Це сприяє оптимізації освітнього менеджменту та ефективнішому використанню ресурсів.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: генеративний штучний інтелект; цифрова трансформація освіти