Звітність про сталий розвиток банків як суб’єктів суспільного інтересу: порівняльний аналіз ЄС-Україна - Інна Макаренко; Makarenkó I.; Inna Makarenko; Серпенінова Юлія; Szerpeninova Ju.; Serpeninova Yu.; Фомінов Роман; Roman Fominov; Сергій Макаренко; Makarenkó Sz.; Makarenko S. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. З огляду на ескалацію кліматичних змін і погіршення стану навколишнього середовища, імператив для стійких практик у всіх секторах економіки, включаючи банківську сферу, стає все більш актуальним. У відповідь на ці виклики боротьба зі зміною клімату стала центральною темою, що вимагає глобальних зусиль щодо скорочення викидів вуглецю та переходу на відновлювані джерела енергії. Міжнародні організації, такі як Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй та Мережа для озеленення фінансової системи (Network For Greening The Financial System, NGFS), підкреслили терміновість вирішення цих проблем, наголошуючи на необхідності негайних дій. У контексті України останніми роками набула популярності інтеграція екологічних, соціальних принципів та принципів управління (ESG) у банківську практику. Незважаючи на те, що українські банки досягли деяких успіхів у звітності ESG, проблеми залишаються, зокрема обмежені ресурси та нормативна база. Незважаючи на добровільне розкриття інформації, стандартизований підхід до звітності ESG відсутній, що впливає на глибину та повноту звітності. Для порівняння, банки Європейського Союзу діють у рамках надійної нормативної бази, яка наголошує на прозорості та екологічній відповідальності. У статті розглядається вирішальна роль сталого розвитку в банківському секторі України, особливо на тлі глобальних викликів, таких як зміна клімату та погіршення екологічної ситуації. Ретельно аналізуючи нормативно-правову базу та проводячи порівняння з установленими стандартами Європейського Союзу, дослідження розкриває уявлення про низку можливостей і перешкод, з якими стикається Україна на своєму шляху до розвитку сталого фінансування. Вивчення звітності про сталий розвиток банків шляхом порівняльного аналізу між Європейським Союзом та Україною має важливе значення для сприяння прозорості, покращення управління ризиками, сприяння прийняттю обґрунтованих рішень, стимулювання трансформації ринку та сприяння міжнародній співпраці в пошуках сталого фінансування. Зрештою, стаття підкреслює великий потенціал України для синхронізації з міжнародними цілями сталого розвитку, залучення соціально відповідальних інвестицій та становлення ключового гравця у відстоюванні сталого фінансування як на регіональному, так і на глобальному рівнях.

Az éghajlatváltozás erősödésével és a környezet állapotának romlásával egyre sürgetőbbé válik a fenntartható gyakorlatok szükségessége a gazdaság minden ágazatában, beleértve a bankszektort is. E kihívásokra válaszul az éghajlatváltozás elleni küzdelem központi kérdéssé vált, amely globális erőfeszítéseket tesz szükségessé a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a megújuló energiaforrásokra való átállásra. Az olyan nemzetközi szervezetek, mint az ENSZ Közgyűlése és a Pénzügyi Rendszer zöldítésének hálózata (NGFS) kiemelték, hogy sürgősen kezelni kell ezeket a kérdéseket, hangsúlyozva az azonnali cselekvés szükségességét. Ukrajnával összefüggésben az elmúlt években népszerűvé vált a környezeti, társadalmi és irányítási elvek (ESG) banki gyakorlatba való integrálása. Annak ellenére, hogy az ukrán bankok némi előrelépést értek el az ESG-jelentések terén, továbbra is vannak kihívások, beleértve a korlátozott erőforrásokat és a szabályozási keretet. Az önkéntes közzététel ellenére nincs szabványosított megközelítés az ESG-jelentésekben, ami befolyásolja a jelentés mélységét és teljességét. Összehasonlításképpen: az európai uniós bankok olyan szilárd szabályozási keretek között működnek, amelyek az átláthatóságot és a környezeti felelősséget hangsúlyozzák. A cikk a fenntartható fejlődés kulcsszerepét tárja fel Ukrajna bankszektorában, különösen az olyan globális kihívások hátterében, mint az éghajlatváltozás és az ökológiai helyzet romlása. A jogszabályi kereteket gondosan elemezve és az Európai Unió kialakult normáival összevetve a tanulmány számos olyan lehetőséget és akadályt tár fel, amelyekkel Ukrajna szembesül a fenntartható finanszírozás kialakítása felé vezető úton. A bankok fenntartható fejlődéséről szóló jelentés tanulmányozása az Európai Unió és Ukrajna összehasonlító elemzésén keresztül elengedhetetlen az átláthatóság elősegítéséhez, a kockázatkezelés javításához, valamint a megalapozott döntéshozatal, a piac átalakulásának és a fenntartható finanszírozásra törekvő nemzetközi együttműködés elősegítéséhez. Továbbá a tanulmány kiemeli Ukrajnában rejlő nagy lehetőségeket a nemzetközi fenntartható fejlődési célokkal való szinkronizálásban, a társadalmilag felelős befektetések vonzásában, valamint a fenntartható finanszírozás kulcsszereplőjévé válásában regionális és globális szinten egyaránt.

Abstract. With escalating climate change and environmental degradation, the imperative for sustainable practices in all sectors of the economy, including banking, is becoming increasingly urgent. In response to these challenges, combating climate change has become a central theme, requiring global efforts to reduce carbon emissions and transition to renewable energy sources. International organizations such as the Network for Greening the Financial System (NGFS) and the United Nations General Assembly have highlighted the urgency of addressing these issues, stressing the need for immediate action. In the context of Ukraine, the integration of environmental, social and governance principles (ESG) into banking practice has gained popularity in recent years. Although Ukrainian banks have made some progress in ESG reporting, challenges remain, including limited resources and the regulatory framework. Despite voluntary disclosure, there is no standardised approach to ESG reporting, which affects the depth and completeness of reporting. By comparison, European Union (EU) banks operate within a robust regulatory framework that emphasizes transparency and environmental responsibility. The article examines the crucial role of sustainable development in the banking sector of Ukraine, especially against the background of global challenges such as climate change and environmental degradation. It carefully examines the trajectory of environmental, social and governance (ESG) principles in Ukrainian banking practice, shedding light on the successes achieved, as well as on the ongoing obstacles. By carefully analyzing the legal framework and comparing it with the established EU standards, the study reveals an idea of a number of opportunities and obstacles that Ukraine faces on its way to the development of sustainable financing. The study of bank sustainability reporting through a comparative analysis between the EU and Ukraine is important for promoting transparency, improving risk management, facilitating informed decision-making, stimulating market transformation and promoting international cooperation in the search for sustainable financing. Ultimately, the article highlights Ukraine's great potential for synchronizing with international sustainable development goals, attracting socially responsible investments, and becoming a key player in advocating for sustainable finance at both the regional and global levels.
Jelentés a bankok mint közérdekű szervezetek fenntartható fejlődéséről: EU és Ukrajna összehasonlító elemzése
Sustainability Reporting of Banks as Public Interest Entities: A Comparative Analysis of the EU and Ukraine
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/5
Keywords: сталий розвиток; звітність; банки; підприємства громадського інтересу (PIE); ЄС; Україна; прозорість; ESG; КСВ