Koncepciós perek Kárpátalján a második világháború után - Molnár D. Erzsébet; Молнар Д. Єлизавета; Yelyzaveta Molnar D. (Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, 2020)
A második világháború után az Elbától keletre, Európa számos országában bírósági eljárások sorozata vette kezdetét, amelyek keretében koncepciós perbe fogták azon személyeket, akik az új rend vélt, vagy valós ellenzőinek számítottak a kommunista vezetés szemében. Hasonló folyamat kezdődött a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalján is. A tisztogatást a szovjet birodalomban a már több éve alkalmazott gyakorlat alapján végezték: koncepciós pereket kreáltak a rendszer számára nemkívánatos személyek ellen. Ennek értelmében a kárpátaljai közösséggel szemben is alkalmazott szovjet igazságszolgáltatás a szó betű szerinti értelmében a politika „szolgálólányává” vált. A perbe fogott elsődleges célcsoport a kárpátaljai értelmiség volt: mindazon személyek, akik a hatalomváltás előtt valamilyen hivatali funkciót töltöttek be, illetve a történelmi egyházak képviselői. Koholt vádak – hazaárulás, kémkedés, szovjetellenes összeesküvés, lázadás és politikai banditizmus, hazaárulók családtagjai, társadalmilag veszélyes elem stb. – alapján országgyűlési képviselők, ügyvédek, papok, tanítók, hivatalnokok jelentős részét ítélték el sokéves börtönre vagy golyó általi halálra, megtizedelve a kárpátaljai magyarság színe-javát.1 Ezt elősegítették azok a nyilvántartások, amiket az 1940–1944 között működő hivatalnokok tevékenységéről vezettek.2 A koncepciós perek révén a vezetők nélkül maradt, megfélemlített kárpátaljai közösséget a hatalom képviselői sokkal inkább akadálymentesen tudták beintegrálni a szovjet rendszerbe.
Keywords: koncepciós perek; Ukrán SZSZK; Kárpátalja; tisztogatás