Histometria, avagy mérhető történelem? - Pallay Dezső; Braun László; Поллої Дезидер; Браун Ласло; Laszlo Braun (II. RFKMF-TIMPANI, 2014)
A történelemtudomány vizsgálatának tárgyai, az emberek és az események egyediek, egyszeriek, megismételhetetlenek. ezért a matematikai alapokon történő összehasonlítás és bizonyítás módszerei nem igazán alkalmazhatóak a tudományággal kapcsolatosan. Azonban azoknak a viszonylagos stabilitási pontoknak az alapján, amelyet a dátumok jelentenek a történelemben, megpróbáltuk matematikai számítások segítségével áttekinteni a történelem folyamatát. A történelmi kronológiák dátumait elemezve hasonlóságokat keresni, összehasonlításokat végezni, ábrázolni az események menetét. Munkánkban kísérletet tettünk arra, hogy elemi szinten összekapcsoljuk a történelmet a matematikával, bizonyságául annak, hogy a tudomány szigorú, ágazatokra osztott világában a tudás egységet alkot.

Резюме. Особи, предмети та події історичних досліджень є унікальними, одноразовими та неповторними, тому методи порівняння і доведення, засновані на принципах математики, не можуть бути використані у цій галузі науки. У даній роботі за допомогою математичних методів обчислення проведено дослідження таких відносно незмінних опорних даних в історії, як датовані події. Шляхом аналітичного дослідження хронології дат в історії встановлено паралелі, проведено зіставлення і зображення історичних подій. автор статті намагається знайти елементарний зв’язок між математикою та історією, як доказ тому, що в світі строгості і багатогалузевості науки знання і досвід формують єдине ціле.

Abstract. The subjects of historical sciences – people and events – are unique, single and cannot be repeated. For this reason, methods of comparison based on mathematics cannot be applied to this subject. however, taking into account the fact that dates mean a relatively stable point in history, we tried to overview the historical processes with the help of mathematics. Analyzing dates of historical chronologies, we tried to make comparisons, looked for similarities and gave some graphical representations of the events. In this work we made an attempt to link history with mathematics in order to show that in the world of science broken into branches knowledge is undivided.
Історіометрія, тобто вимірювання історії?
Histometria or the Measurement of History?
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Ac_Bereg_2014_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/160302
Keywords: Histometria; történelem; історія; Історіометрія; Histometria; history