Соціальні мережі як вектор кібератак: нові виклики безпеці - Денис Ковальчук; Лариса Йона (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. 1. Вступ та актуальність Соціальні мережі стали ключовою частиною цифрового простору, забезпечуючи швидку комунікацію та обмін інформацією. Водночас вони стають платформою для кібератак: фішингових кампаній, розповсюдження шкідливого ПЗ та дезінформації. Поширення використання AI-технологій, таких як стоврення бот-мереж та генерація deepfake-контенту, посилює масштаби цих загроз. Особливу актуальність проблема набуває для України в умовах війни, де соцмережі використовуються у гібридних атаках та для цілеспрямованого впливу на громадську думку. В умовах транскордонного характеру атак потрібен комплексний підхід до їхнього виявлення та запобігання. Таким чином, дослідження соціальних мереж як вектора кібератак є актуальним для розвитку національної та міжнародної кібербезпеки.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: кібербезпека; кібератака; кіберзагроза