Kárpátalja közigazgatás-története, etnodemográfiai változásai és községnévrendezései: Községnévváltozások és -rendezések a mai Kárpátalja területén (1898–2000) - Dobos Sándor; Олександр Добош; Oleksandr Dobosh (II. RF KMF-„RIK-U” Kft., 2021)
A mai Kárpátalja területét a 20. században különböző országok, államalakulatok birtokolták. A régió így a múlt század során többször is gazdát cserélt, és a hatalomváltások a hivatalos nyelv megváltoztatásán kívül minden alkalommal együtt jártak a helységnevek felülvizsgálatával, módosításával is. Az első hivatalos helységnév-változtatásra a mai Kárpátalja területén – mely az egykori Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros vámegyék túlnyomó részét, valamint Szabolcs vármegyéből Eszeny, Szalóka, Tiszaágtelek, illetve Szatmár vármegyéből Nagypalád nevű községeket foglalja magába – kronológiai sorrendben az Osztrák–Magyar Monarchia korában került sor. A településnevek terén fennálló korabeli zavaros és visszás állapotokat A község- és egyéb helynevekről szóló 1898. évi IV. törvénycikk volt hivatott rendezni.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/11/karpatalja_tort_kotet_2021-11-11.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00009184
Keywords: községnévváltozások; Kárpátalja; 1898-2000