Az orosz-ukrán háború okozta családegyesítő utazások vizsgálata a beregszászi járás lakosai körében - Farkas Tifani Anasztázia; Форкош Тіфані-Анастасія (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2025)
A munkám célja: feltárni, hogy nemzetközi viszonylatban a különböző háborúk, mint negatív környezeti tényezők, milyen hatásokat gyakoroltak az idegenforgalomra, illetve a jelenlegi orosz-ukrán háborúnak milyen hatásai figyelhetők meg a Beregszászi járásban. Felmérni, hogy milyen elsődleges és másodlagos motivációval rendelkeznek a Beregszászi járás azon lakosai, akik a háborús idők alatt látogató/családegyesítő utazásokon vettek/vesznek részt. Megvizsgálni, hogy ezen családok látogatásaik során végeznek-e valamilyen konkrét szabadidős és/vagy turisztikai tevékenységet, látogatnak-e turisztikailag frekventált létesítményeket, városokat, településeket stb. a szomszédos Magyarországon vagy esetleg más országokban. A jövőre való tekintettel fontosnak tartom megvizsgálni, hogy milyen arányban rendelkeznek az adatközlők második otthonnal a meglátogatott országban, illetve milyen arányban rendelkeznek letelepedési vagy visszatérési szándékkal. Ugyancsak a célkitűzéseim közé tartozik, hogy meghatározzam a háborús idők alatt végzett utazások fő ismérveit és fogalmáit, valamint megvizsgáljam, hogy milyen kapcsolatok mutathatók ki az adatközlők által végzett, feltételezésem szerint családegyesítő utazások és a VFR turizmus között. Végül pedig megvizsgálni, hogy a háború kitörése óta miben változott legnagyobb mértékben az érintett településeken élő lakosok utazási magatartása a háború előtti időszakban végzett utazásaikhoz képest.
Дослідження подорожей з метою воз ʼєднання сімей серед мешканців Берегівського району Закарпатської області
Keywords: orosz-ukrán háború; Beregszászi járás; családegyesítő utazás; VFR turizmus