A Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Versenyfelkészítő hétvége tapasztalatai - Kohut Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet; Hadnagy István; Гаднадь Іштван; Hadnagy Istvan; Takács Gabriella; Токач Габріелла; Kolozsvári István; Коложварі Степан (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A tehetséggondozás és a tehetségfejlesztés valamennyi formájának alkalmazása a kisebbségben élő közösségünk számára létkérdés. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány oroszlánrészt vállal a tehetségkutatásban, a személyre szabott tehetséggondozásban, a nem tantervbe illeszkedő foglalkozások programjánakkidolgozásában és megvalósításában. Írásunkban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett, tanórán és iskolán kívüli formában megvalósított komplex tehetséggondozó gyakorlatot mutatunk be, amely egy tanulmányi szakmai versenyfelkészítőt jelent. Célunk, hogy bemutassuk a 2017–2023 között megvalósult Herman Ottó Kárpátmedencei Biológia Versenyre felkészítő hétvégék programját, illetve a megvalósítás gyakorlatát és fontosabb kárpátaljai tapasztalatait. Az első részben a tanulók kiválasztásának módját, a másodikban a tematikus programját ismertetjük. A lezáró részben pedig a tapasztalatainkat foglaljuk össze, keressük a továbblépés lehetőségeit.

Abstract. Talent management and talent development in all their forms are a vital issue for our minority community. The Transcarpathian Hungarian Pedagogical Association and the Genius Charitable Foundation take a leading role in the talent search, personalised talent management, and the development and organisation of extracurricular activities and programmes. In this paper, we present a complex extra-curricular talent management practice, which is an academic professional competition preparatory course, run by the Transcarpathian Hungarian Pedagogical Association and the Genius Charitable Foundation. The aim of this article is to present the programme and practice of the Herman Ottó Biology Competition Preparatory Weekends in the Carpathian Basin, which have been organised between 2017 and 2023. The first part describes the method of selecting the students, while the second one introduces the programme. In the concluding part, we summarise our experiences and look for ways to move forward.
Experiences of the Herman Ottó Biology Competition preparatory weekend in the Carpathian Basin
Keywords: Kárpátalja; „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány; KMPSZ; Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny; tehetséggondozás