A távoktatás hatása a tanári énhatékonyságra - Sýkora Hernády Katalin (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Bandura (1977; 1997) énhatékonyság-elmélete szerint az énhatékonyság hatással van érzéseinkre, gondolatainkra, motivációnkra és viselkedésünkre egyaránt, ebből kifolyólag egy olyan fontos pszichológiai tulajdonságnak számít, amely befolyásolja cselekvéseink sikerét vagy sikertelenségét, továbbá képességeink, készségeink, ismereteink hajtóerejének is számít. Az énhatékonysági szintünk tehát közvetett módon befolyásolja életünket. A pedagógus énhatékonyságát több szemszögből is megvizsgálhatjuk. Kutatások sora bizonyítja, hogy a távoktatás jelentős hatással van a pedagógusok énhatékonyságára. A krízishelyzetekben történő énhatékonyság méréseinek eredménye révén megtudhatjuk, milyen mértékben és mely területeken érinti leginkább a pedagógusokat, illetve tanulókat, így a jövőben felkészültebben nézhetünk szembe a hasonló – nem standard élethelyzetekkel. A tanulmány bemutat néhány a pedagógus énhatékonyságát kutató mérőeszközt, továbbá az általuk nyert kutatási eredményeket a távoktatás idején.

Abstract. According to Bandura's (1977; 1997) theory of self-efficacy, self-efficacy affects our feelings, thoughts, motivation and behaviour, in consequence of these it is an important psychological trait that influences the success or failure of our actions, as well as a driver of our abilities, skills and knowledge. Our level of self-efficacy therefore has an indirect impact on our lives. We can examine the teacher's self-efficacy from several perspectives. A range of tesearch shows that distance learning has a significant impact on teacher selfefficacy. Measuring self-efficacy in the crisis situations can help us to understand to what extent and in which areas teachers and students are most affected, so that we can be better prepared to face similar - non-standard - life situations in the future. Our study presents some of the measuring instruments used to measure teacher self-efficacy and their research results in the context of distance learning.
The impact of distance learning to teacher self-efficacy
Keywords: tanári énhatékonyság; távoktatás; énhatékonyság