A nyelv szerepe a kárpátaljai magyarság azonosságtudatában - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (LOISIR Könyvkiadó Kft., 2008)
A kisebbségek meghatározásában (számszerűségük és hatalmi pozíciójuk mellett) több tényezőt szokás figyelembe venni. Ezek alapján szoktak nemzeti, etnikai, vallási, nyelvi stb. kisebbségeket megkülönböztetni. Az alábbiakban azt szeretnénk igazolni, hogy számos identitásképző jegy mellett a kárpátaljai magyar nemzetrész azonosságtudatában a magyar nyelv szerepe erősen meghatározó.
https://mek.oszk.hu/20100/20120/20120.pdf
Keywords: Kárpátalja; kárpátaljai magyarság; nyelv; azonosságtudat