A felszín alatti vizek minőségének és a vízminőség változásának vizsgálata Forgolány község (Beregszászi járás) területén - Szabó Márk; Сабов Марк (Biológia és Kémia Tanszék, 2022)
Kutatásom során vizsgálatokat végeztem szülőfalum, Forgolány felszín alatti vizeinek minőségét illetően. Ennek során összesen harminc kút (ásott és fúrt) vizeit vizsgáltuk meg és az alábbi paramétereket mértük: kémhatás, elektromos vezetőképesség, nitráttartalom és teljes keménység. A vízmintákat a falu területét lefedve harminc változatos környezetű és mélységű, ásott és fúrtkútból vételeztem. A mintákat délutáni begyűjtésüket követően hűtőszekrényben tároltam, majd másnap kerültek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Talajtani és Agrokémiai Laboratóriumába, ahol a méréseket végeztük. 2020 őszén, 2021 tavaszán és 2021 őszén került sor a vizsgálatokra. A mérések elvégzése és a kapott eredmények kiértékelése után elmondhatjuk, hogy Forgolány felszín alatti vizeinek minősége a vizsgált paraméterek alapján jónak mondható. A 2020 őszi és 2021 tavaszi, illetve a 2021 őszi vizsgált vízminták nitrát tartalmáról elmondható, hogy változatos képet mutat. A mért értékek 2020 ősszén 8,4 mg/l és 94,0 mg/l között mozognak, a 2021 tavaszán 17,6 mg/l és 105,0 mg/l és a 2021 őszén pedig 14,6 mg/l és 82,0 mg/l. 2020 ősszén az ásott kutak vizeiben mért nitrát tartalom átlaga 25,6 mg/l, míg a fúrt kutak esetében 32,6 mg/l. 2021 tavaszán az ásott kutak vizeiben mért nitrát tartalom átlaga 40,9 mg/l, míg a fúrt kutak esetén 44,1 mg/l. A 2021 őszén az ásott kutak vizeiben mért átlag 38,8 mg/l, a fúrt kutak esetében pedig 31,3 mg/l. A 2020 őszi, 2021 tavaszi és a 2021 tavaszi felszín alatti vizek kémhatásának évszakos vizsgálata alapján az alábbiakat állapíthatjuk meg: az 2020 őszi minták közül 20 vízminta esetén elérte az optimális tartományt, a 2021 tavaszi minták közül 24 vízminta és a 2021 őszén 16 minta érte el az optimális tartományt. Az eredményekről elmondhatjuk, hogy 2020 ősszén, 2021 tavaszán és a 2021 őszén, úgy az ásott, mint a fúrt kútból vett vízminták átlaga között nincs nagy különbség. Ugyanis 2020 őszén az ásott kútból mért víz kémhatásának az átlaga 6,71 pH, fúrt kútból pedig 6,64 pH. A 2021 tavaszi mérésnél az átlagok: ásott kutaknál 6,67 pH, fúrt kutaknál 6,74 pH. A 2021 őszén mért kémhatásból az ásott kutakból vett vízminták átlaga 6,40 pH a fúrt kutakból pedig 6,59 pH. A 2020 őszi, 2021 tavaszi és a 2021 őszi vízminták vezetőképességének évszakos járása azt mutatja, hogy az 2020 őszi méréseknél 289 µS/cm és 746 µS/cm, a 2021 tavaszi mérésnél 326 µS/cm és 860 µS/cm és a 2021 őszi 691 µS/cm és 241 µS/cm között változtak az eredmények. 2020 őszén mért ásott kutakból vett vízminták vezetőképességének átlaga 543,8 µS/cm, a fúrt kutakból vett pedig 503,7 µS/cm. A 2021 tavaszi mérések átlaga az ásott kutaknál 543,3 µS/cm, a fúrt kutakból 578,8 µS/cm. A 2021 őszén kapott eredmények a következőket mutatják: ásott kút 439 µS/cm, a fúrt kút 474,5 µS/cm. A kapott eredmények alapján elmondható, hogy nincs nagy eltérés az átlagok között. A 2020 őszi, 2021 tavaszi és a 2021 őszi felszín alatti vizek teljes keménységénél nem észlelhetünk nagy különbséget. Viszont 2021 őszén teljes keménységnél csak 15 vízmintát sikerült megvizsgálnunk a kialakult helyzet miatt. Az 2020 őszi méréséknél a legmagasabb érték 25,9 nk°, a legalacsonyabb pedig 9,4 nk°. A 2021 tavaszi méréseknél a legmagasabb érték 20,4 nk° és a legalacsonyabb 8,5 nk°. A 2021 őszén a legmagasabb érték 22,8 nk° és a legalacsonyabb 14,8 nk°. Az 2020 őszi méréseknél az ásott kútból mért víz átlaga 16,1 nk°, a fúrt kútnak 18,1 nk°. A 2021 tavaszi mérésnél láthatjuk, hogy az ásott kútból vett vizek átlaga 12,5 nk°, a fúrt kútból pedig 14,7 nk°. Illetve a 2021 őszi méréseknél megfigyelhetjük, hogy az ásott kútból vett vizek átlaga 18,7 nk°, a fúrt kútból pedig 18,5 nk°. Annak eldöntése végett, hogy van-e szignifikáns különbség a vizsgált vízmintákban mért paraméterek 2020, 2021 őszi és 2021 tavaszi értékei, valamint az ásott és fúrt kutak vizeinek minősége között, összefüggő mintás t-próbát alkalmaztunk. 2020 őszi és 2021 tavaszi minták alapján elmondható, hogy amennyiben az ásott kutak vízminőségének évszakos változását tekintjük, a vizsgált mutatók közül a nitrát tartalom esetén beszélhetünk szignifikáns (p=0,047) évszakos különbségről. A fúrt kutak vízminőségének évszakos változását tekintve elmondható, hogy mind a négy vizsgált paraméter esetén szignifikáns évszakos különbséget (p≤0,05) állapítottunk meg. Következésképpen - kissé meglepő módon - a fúrt kutak vízminősége mutat szignifikáns mértékű évszakos változást. Hozzá kell tegyük, a kevés számú ásott kútból származó minta csökkentheti a statisztikai elemzés megbízhatóságát. A 2020 őszi és 2021 őszi minták eseténél szignifikáns különbséget tapasztalhattunk a fúrt kutaknál és az összes minta beemelés esetében a teljes keménységnél. Az ásott kutak eseténél viszont nem tapasztaltunk szignifikáns különbséget.
Дослідження якості підземних вод у с. Форголань (Берегівський район)
Keywords: Forgolány; vízminőség; fúrt kút; mintavételezés