A nyelvészet mint tudomány rövid és vázlatos története, aktuális problémái - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Beregszászi Anikó; Берегсасі Аніко; Aniko Beregszaszi; Váradi Krisztián; Вараді Крістіян (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Jelen oktatási segédlet, kézikönyv célja, hogy elméleti háttérismereteket nyújtson az alapképzésben (BA) és mesterképzésben (MA) tanuló filológus hallgatók számára a következő tantárgyakból: „Bevezetés a nyelvtudományba és a tudományos kutatás alapjai”, „Általános nyelvészet”, „A nyelvtudomány aktuális kérdései”.

Резюме. Метою навчального посібника є надання теоретичних знань студентам-філологам освітніх рівнів бакалавра (BA) та магістра (MA) з таких навчальних дисциплін: «Вступ до мовознавства та основи наукових досліджень», «Загальне мовознавство», «Актуальні проблеми сучасної лінгвістики».
Коротка й схематична історія мовознавства та актуальні проблеми. Навчальний посібник
Keywords: általános nyelvészet; történet; nyelvtudomány