A reziliencia elősegítése az óvodások körében - Erdei Róbert (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
2020-tól kezdődően komoly változásokat tapasztalhatunk a köznevelésben. A koronavírus miatt kialakult helyzet komoly nyomot hagyott a gyermekeken, családokon, az intézményeken és azok dolgozóin egyaránt. A járványügyi helyzet felszínre hozott olyan rizikótényezőket, amelyek jelentőségét korábban is ismertük, de ezek jelenlegi formájukban talán még soha nem voltak megtapasztalhatók életünk során. Ilyenek például az intézmények kényszerű bezárásai, az online oktatásra történő átállás, a családra háruló megnövekedett terhek. A kialakult – s korábban még soha meg nem tapasztalt – helyzet új kihívások elé állította a nevelési-oktatási folyamat valamennyi szereplőjét. Bebizonyosodott, hogy a rizikó váratlanul és meglehetősen nehezen befolyásolhatóan jelenhet meg az életünkben. Ezzel együtt jár az is, hogy a rizikótényezők ellensúlyozására, negatív hatásuk módosítására egyre több védőfaktorra, illetve erőforrásra van szükség. A pedagógusok és a nevelésioktatási intézmények felértékelődött szerepe, a kortárscsoport óvodás és alsó tagozatos gyermekekre gyakorolt pozitív hatása is kiemelt jelentőségű e tényezők biztosításában. Jelen előadásban egy olyan modellt kívánok bemutatni, amelyet az óvodás korosztály rezilienciájának fejlesztésére, a nehézségekkel való sikeresebb megküzdés támogatására dolgoztunk ki.

Abstract. Since 2020, significant changes have been experienced in public education. The situation that arose due to the coronavirus has left a serious impact on children, families, institutions, and their employees alike. The epidemiological situation has brought to the surface risk factors whose significance we knew before but perhaps have never experienced in their current form in our lives. Examples include the compulsory closure of institutions, the switch to online education, and the increased burdens placed on families. The resulting - and never before experienced - situation has presented new challenges to all participants in the educational process. It has been proven that risks can unexpectedly and quite difficultly manifest in our lives. This also means that more protective factors and resources are needed to counterbalance risk factors and modify their negative effects. The revaluation of the role of educators and educational institutions and the positive impact they have on preschool and lower primary school children's peer groups are of paramount importance in ensuring these factors. In this presentation, I aim to introduce a model that we have developed to enhance the resilience of preschool children and support successful coping with difficulties.
Fostering resilience among preschoolers
Keywords: reziliencia; óvoda; védőfaktorok; fejlődési kockázat