Oktatásügy és a diákság az 1831-es kolerajárvány idején - Dancs György; Данч Юрій; Danch Yurii (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Feladatot adott megbirkózni ezzel a nem teljesen ismert betegséggel. A járvány elleni küzdelem elsősorban a határok és a betegség alatt álló területek lezárásában és a betegek izolációjában merült ki. Bár az orvosi képzésben jelentős fejlődés volt tapasztalható, a betegség terjedésének megakadályozását és a betegek kezelését célzó orvosi eljárások többnyire sikertelenek maradtak. A társadalom számára is jelentős kihívásokat tartogatott a járvány elleni küzdelem. A lakosságnak helyenként az élelem hiányával is meg kellett birkóznia. Megtiltották a tömeges rendezvényeket, összejöveteleket és az oktatási időszak megkezdését többször elhalasztották, majd az intézményeket be is zárták. A diákság így tétlenül maradva többször is csatlakozott a lezárások ellen tiltakozó tömegekhez, melyeket katonai erővel számoltak fel.

Abstract. The cholera epidemic first reached Europe in 1831. It had been a difficult task for the states to cope with that little-known disease. The fight against the epidemic focused primarily on border restrictions on the countries where disease outbreaks were concentrated, and isolating the infected patients. Although there had been significant progress in medical training, medical procedures to prevent the spread of the disease and to treat patients were mostly unsuccessful. The fight against the epidemic also posed significant challenges for the society. In some places, the inhabitants also had to cope with the lack of food. Mass events and gatherings were banned while educational institutions were closed. Since the students were left nothing to do, they repeatedly joined the masses protesting against the closures, which were dispersed by armed forces.
Education and students during the cholera epidemic of 1831
Keywords: kolera; járvány; 1831; oktatás; diákság