Krízishelyzetek hatása és kihívásai a középiskolai földrajzoktatásban Kárpátalján - Székely Marianna; Сейкель Маріанна; Marianna Seikel (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
A 2020-ban elinduló világjárvány és az ezzel kapcsolatban meghozott szabályok, intézkedések sok, korábban nem tapasztalt kihívással állították szembe a pedagógusokat és szülőket egyaránt. Ezek közül a jelenléti oktatás korlátozása és az online oktatásra való áttérés magával vonta olyan számítógépfelhasználói ismeretek, valamint saját technikai eszközök meglétét/beszerzését az oktatásban érintettektől, melyek azelőtt nélkülözhetők voltak. Mindemellett az online térben történő oktatási folyamatban felmerülő általános dilemmákkal párhuzamosan, mint a tanulók számonkérésének módja, az új ismeretek átadásának formái, megjelentek olyan specifikus kérdések is, amelyek egy-egy adott tantárgyhoz kapcsolódtak. Az online térben történő földrajzoktatásban az általános nehézségek mellett a térképpel való munka, a térképismeret fejlesztése, valamint annak számonkérése jelentette az egyik leggyakoribb kihívást. Milyen lehetőségek álltak rendelkezésre ennek megoldására, hogyan működött ez a gyakorlatban? – ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Abstract. The pandemic that started in 2020, and the regulations imposed as well as measures taken have created many unprecedented challenges for teachers and parents alike. Among these, the restriction of face-to-face teaching and the shift to online education have implied the need for those involved in education to have computer skills and their own technical equipment, which were previously indispensable. Beside the general problems of online education about the teaching methods or student assessment, specific issues related to a particular subject have also emerged. In teaching Geography online along with the general difficulties the main questions were the proper use of the map, developing knowledge in the field or asking questions about mapping. What are the possible solutions and how does it work in practice? – these are the investigated questions.
Effects and challenges of crisis in teaching geography at secondary schools
Keywords: világjárvány; online oktatás; specifikus problémák