A Magyar Királyi Állami Főgimnázium és a szovjet hatalom berendezkedése Beregszász iskoláiban (1944–46) - Szamborovszkyné Nagy Ibolya; Самборовскі-Нодь Ібоя; Ibolya Szamborovszky-Nagy (L'Harmattan-ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék, 2016)
A cikkben Beregszász városa egyetlen főgimnáziumának sorsával ismerkedhet meg az olvasó az szovjet csapatok 1944-es bevonulását követően egész annak felszámolásáig, majd épületének „újabb” hasznosításáig. A történeti kontextus miatt a szovjet hatalom berendezkedését is nyomon követhetjük Beregszász iskoláiban 1946-ig, amíg teljessé vált a városka oktatásügyének szovjetesítése.
http://hdl.handle.net/10831/32927
http://opac.elte.hu/F?func=direct&doc_number=000905270
MTMT azonosító: 3067450
Keywords: Beregszász; szovjetesítés; iskolaügy