Magyar fiatalok migrációja empirikus kutatások tükrében - Patkós Csaba; Tóth Antal („RIK-U” Kft., 2020)
A kutatási projekt fő célja az Eger fiataljaira vonatkozó migrációs trendek feltárása volt, ugyanakkor földrajzilag kiegészült három kárpát-medencei, határon túli helyszín (Beregszász, Kézdivásárhely, Nagykapos) vizsgálatával is, ahol a terepi kutatást partner civilszervezetek végezték. A szándék részben egy összehasonlítás volt a határon inneni és túli trendek (Kik vándorolnak? Mi a motiváció? Mi a célterület? Melyek a következmények?) között, részben pedig létező vagy potenciális megoldások (best practice-ek) bemutatása.

Abstract. During our research a complex methodology was used (literature review and empirical methods: in-depth interviews and questionnaires) to examine the migration patterns of the Hungarian youth in four towns of different countries of the Carpathian Basin. The main reasons and consequences of migration and the destinations were analysed as well. Migration is a huge problem in all towns, it is a selective process as young people with higher education are over-represented. Its social and economic consequences are serious. According to the results some proposals are formulated to decrease the effects of youth emigration.
The migration of the hungarian youth in the light of empiric researches
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2020/09/final_1_kotet-foldrajzfkonf-2020-07-14.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008119
Keywords: migráció; fiatalok vándorlása; Eger; Beregszász; Kézdivásárhely; Nagykapos