A hóvirágok (Galanthus spp.) mint modell-növények a génökológia tartamkísérletek oktatásában - Horváth Erika (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«Grafika» Kiadó, 2015)
A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L. 1753) első tudományos ábrázolása/leírása Pannoniából való Leucojum bulbosum praecox minor néven (Clusius 1584). Jelen cikk megírását ez, és a későbbiekben felsorolt további szempontok indokolták. A cikk célja annak a vizsgálata, hogy miként alkalmasak a hóvirágklónok a mikroklimatikus és makroklimatikus változások jelzésére; hogyan használhatók több éves biológiai tartamkísérletek tervezésére és szervezésére; milyen szerepe van a hosszú távú kísérletezésnek a biológiai sokféleség genetikai, ökológiai dimenzióinak megismerésében. Röviden áttekinti a kérdés elméleti hátterét: az amatőr természetkutató szerepét; az élményalapú tanulás jelentőségét; a „modellnövények” szerepét a biológiai kutatásban és az oktatásban; a dém (deme) terminológia kérdését és a tartamkísérletek jelentőségét stb. Bemutatja a Galanthus KlímaIndikációs TartamTelepet, a Galanthus-tartamkísérlet megszervezését és a várható eredményeket.

Abstract. The first picture and botanical description of Galanthus nivalis (Linné 1753) under the name of Leucojum bulbosum praecox minor (Clusius 1584) originates from Pannonia, which includes also the territory of present day Hungary. Besides many other reasons this motivated the author in writing the present paper. This paper intends to demonstrate, how to use the Galanthus clones for the indication of micro- and macroclimatic changes; the use of such clones in planning and organisation of semidecadal field experiments; the possible role of such experiments in the study of biological (genetic and ecological = genecological) diversity. The paper surveys briefly the role of amateur scientists in the study of biological diversity; the importance of Inquiry Based Learning (IBL); the role of model plants in biological research and teaching; the problemes of the deme-terminology and the importance of long-term field experimetation. Finally the Galanthus ClimateIndicationKit, the Galanthus long-term field experiment and its expected results are presented. Keywords: Galanthus, field experiment, genecology, Inquiry Based Learning, microclimat, global climate change.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2015_v.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000943
Keywords: Galanthus; terepkísérlet; génökológia; élményalapú tanulás; mikroklíma; globális klímaváltozás