Az infláció értelmezése és hatása napjainkra - Magurszka Rita; Магурська Р. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-«RIK-U» Kiadó, 2016)
Az infláció mind a közvéleményt, mind a közgazdászokat állandóan foglalkoztató jelenség, mely súlyos gond azoknak, akik együtt kényszerülnek vele élni. Ugyanakkor a gazdaságpolitika szempontjából egyrészt veszélyforrás, másrészt eszköz bizonyos célok eléréséhez. Ukrajna lakossága az elmúlt években több inflációs időszakot élt át. A második világháború utáni több száz – illetve ezer – százalékos inflációt leszámítva az évezred utolsó évtizedének gazdasági élete produkálta a legjelentősebb inflációs hullámot.

Резюме. Інфляція явище, яке постійно досліджується як на державному рівні, так окремими економістами, що є серйозною проблемою для тих, хто змушений жити з нею. Проте, з точки зору економічної політики одночасно є джерелом загроз та інструментом для досягнення певних цілей. Населення України в останні роки пережило кілька інфляційних періодів. Крім кількасотневого чи тисячного відсоткового рівня інфляції після Другої світової війни, економічне життя останніх десятиліть тисячоліття характеризується найбільшими інфляційними хвилями.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2017/03/Limes2016_netre.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006463
Keywords: Ukrajna; infláció fajtái; gazdaságpolitika; infláció