Recenzió Kupa László Kisebbségi autonómia-törekvések Közép-Európában – a múltban és a jelenben című tanulmánykötetről - Bayerné Sipos Mónika; Darcsi Karolina; Дорчі Кароліна (PoliPrint Kft., 2010)
A Kupa László által szerkesztett tanulmánykötet a Pécsi Tudományegyetem és a Bookmaster Kft. közös kiadásában jelent meg 2009-ben. A mű a 2008. november 14-én és 15-én Pécsett megrendezett konferencia előadásai alapján készült tanulmányokat tartalmazza. A közép-európai országokban az autonómiáról való gondolkodás a középkorra vezethető vissza, jóval a nemzetállamok etnikai homogenizálási törekvései előtt létezett már vallásilag motivált kisebbségvédelem. Sajnálatos dolog, hogy a XX század elején végbement határváltozások következtében több milliós kisebbség került a határokon túlra. Ennek következtében bizonyos fokú autonómia elérése ma is célként fogalmazódik meg a méltánytalanul kisebbségi létbe sodort népcsoportok részéről. Mára az autonómia új jelentést kapott, új megvilágításban szerepel a kérdés, így időszerű napirendre tűzni ezeket a témákat.
https://epa.oszk.hu/01600/01626/00005/pdf/EPA01626_Acta_Beregsasiensis_2010_3.pdf?fbclid=IwAR2uhR2BlApYW5vWk0bKdZDkPr1-H2eiZ0fGQp7EK71Tas-Qm1RlapNhAp4
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/135888
Keywords: Kupa László; Kisebbségi autonómia-törekvések Közép-Európában – a múltban és a jelenben; tanulmánykötet