Семантичні та культурні аспекти перекладу українських фразеологізмів угорською мовою - Андрея Певсе; Pősze Andrea; Andreya Pevse (FOP Marenichenko V. V., 2025)
Резюме. Фразеологізми є невід’ємною частиною будь-якої мови, адже вони репрезентують стійкі словосполучення з цілісним значенням, яке неможливо розкласти на окремі компоненти без втрати смислу. Їхня своєрідність полягає у поєднанні семантичної цілісності, образності та культурної маркованості. Саме тому переклад фразеологізмів становить одне з найскладніших завдань перекладацької практики, особливо у випадку зіставлення української та угорської мов, які належать до різних мовних систем і відображають різні культурні світи. Метою даного дослідження є аналіз труднощів, що виникають у процесі перекладу українських фразеологізмів на угорську мову, а також вивчення методів і стратегій, які допомагають зберегти їхню семантичну, стилістичну та культурну специфіку.
Keywords: фразеологізми; переклад; українська мова; угорська мова; метод