Nyelvoktatás - kinek, mikor, hogyan? - Orosz Ildikó; Орос Ільдіко; Oros Ildiko (My University, 2004)
A nyelvoktatás mikéntje a XXI. században fontos kérdéssé válik, mert az érvényesülés egyik alapfeltétele a két, de inkább többnyelvűség. A nyelvoktatás szerepe az egyén társadalmi mobilitása szempontjából így felértékelődik, ezért célszerű a tanulásra, nyelvtanulásra vonatkozó alapvető pedagógiai isme reteket összefoglalnunk a kárpátaljai helyzet függvényében, igaz, idő- és terjedelmi korlátok miatt csak az alapkérdések és elméletek áttekintésével. A nyelvoktatást sokan módszertani, azaz technikai kérdésnek tekintik, ami a „pedagógus - iparos” szerepfelfogásból fakad, és úgy tartják, hogy egyedül a tanár felelőssége a nyelv/nyelvek megtanítása tanítványaiknak, melyre egyéb tényező nincs hatással. Ez egy nagyon leegyszerűsített modell, és abból a szempontból igaz, hogy a jó nyelvoktatás egyik feltétele valóban a hatékony módszerek, tehát eljárások alkalmazása. A probléma adott megközelítése csak a hogyan kérdésre koncentrál, holott a pedagógus feladata sokkal bonyolultabb, mert munkájára több tényező hat. Tekintsünk át néhányat ezen tényezők közül, illetve a hatékony nyelvoktatásra vonatkozó elméletek egy részét, és vessük össze a kárpátaljai helyzettel.
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/87673
Keywords: oktatás; idegennyelv; kisebbség; Kárpátalja