A magyar (nyelv)politika és a ruszin sztenderd Kárpátalján, 1939–1944 - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (Antológia Kiadó, 2016)
Ukrajnában egyes kutatók a ruszin mozgalmat egyértelműen politikai indíttatásúnak, a ruszinok törekveseit Ukrajna integritását fenyegető szeparatizmusnak, a ruszinokat pedig pszeudokisebbségnek tekinti. Akadnak elemzők, akik a ruszin nacionalizmus visszatéréseként mutatják be az 1980-as évek végének, 1990-es évek elejének időszakát, továbbá a perifériális, provinciális nacionalizmus megnyilvánulásaként, illetve potenciális konfliktusforrásként értékelik a feléledő ruszin identitást.
Hungarian (language) policy and the Rusyn standard in Subcarpathia, 1939-1944
http://real.mtak.hu/40415/1/18EK__Vol_2_Standard_Csernicsko_u.pdf
Keywords: Kárpátalja; nyelv; ruszinok; nyelvpolitika