Контрастна модифікація прецедентних одиниць у сучасній українській поезії - Юлдашева Людмила; Liudmyla Yuldasheva; Juldaseva Lyudmila (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Статтю присвячено дослідженню функціювання прецедентних феноменів у сучасних поетичних текстах. Запропоновано огляд різних підходів на співвідношення між прецедентністю та інтертекстуальністю, окреслено роль прецедентних феноменів у формуванні національноїконцептосфери. Зауважено, що, інтегруючись у літературний текст, прецедентні феноменирозширюють його межі та вплітаються в широкий мегаконтекст інтертекстуальних зв’язків на сюжетному, образному й мовному рівнях. Вони є важливим складником мовної свідомості, оскільки відображають усталені культурні й історичні сенси, значущі для носіїв певної лінгвокультури. В українській поезії модифікація прецедентних –поширене явище, що формує індивідуальний стиль митця та художню концепцію тексту. Контрастна модифікація прецедентних феноменів –потужний інструмент, що дає змогу сучасним українським поетам створювати глибокі багатошарові, експресивні й інтелектуально насичені тексти. Механізм зміни значення полягає у відмові від традиційних уявлень і переспрямуванні уваги читача на нові моменти, що часто призводить до створення потужних, провокативних образів.Зміни в семантиці та структурі таких одиниць сприяють формуванню унікального оказіонального значення та адаптації до конкретного контексту. При цьому прецедентні одиниці з оновленим змістом та формою зберігають зв’язок із вихідним джерелом. В українському мовознавстві помітно бракує комплексного дослідження модифікованих прецедентних одиниць у поетичних текстах, незважаючи на значні напрацювання в цій галузі. Отже, на часі багатоаспектне студіювання задекларованої проблеми. Метою пропонованого дослідження став аналіз особливостей контрастної модифікації прецедентних феноменів у сучасному поетичному тексті. У студії уточнено термінологічну репрезентацію поняття прецедентність та дотичних до нього; окреслено роль прецедентних феноменів у сучасній поезії; схарактеризовано основні способи контрастної трансформації прецедентних одиниць у поетичному тексті; проаналізовано функції модифікованих прецедентних одиниць у контексті авторської стратегії.Наукова новизна дослідження полягає в тому, що до наукового обігу залучено новітній фактичний матеріал –прецедентні феномени, які функціонують у сучасній українській поезії. Дослідження розкриває механізми їхньої трансформації, виокремлює основні прийоми авторського переосмислення прецедентних одиниць та визначає їхнє значення у формуванні художньої картинисвіту. Узагальнення студії слугуватимуть подальшому розвитку теорії прецедентності. Перспективи досліджень убачаємо в осмисленні динаміки когнітивних і функційно-семантичних змін прецедентних феноменів у поетичних текстах.

Abstract. This article explores the functioning of precedent phenomena in contemporary poetic texts. It provides an overview of various approaches to the correlation between precedentness and intertextuality,and highlights the role of precedent phenomena in shaping the national conceptual sphere.It is noted that, when integrated into a literary text, precedent phenomena expand its boundaries and become interwoven into the broadermegacontext of intertextual connections at the plot, imagery, and linguistic levels. They are crucial componentsof linguistic consciousness, as they reflect established cultural and historical meanings significant to speakers of a particular linguistic culture.In Ukrainian poetry, the modification of precedent phenomena is widespread, shaping an author’s individual style and the artistic concept of a text. The contrastive modification of precedent phenomena serves as a powerful tool enabling contemporary Ukrainian poets to create deep, multilayered, expressive, and intellectually rich texts. The mechanism of meaning transformation involves rejecting traditional interpretations and redirecting the reader’s attention to new aspects, often resulting in the creation of strong, provocative images.Changes in the semantics and structure of such units contribute to the formation ofunique occasional meaningsand their adaptationto a specific context. At the same time, precedent units with updated content and form maintain aconnection totheiroriginal source. Despite significant advancements in this field, Ukrainian linguisticsstilllacks a comprehensive study of modified precedent units in poetic texts. Therefore, a multifaceted examination of this issue isbothtimely and necessary.The purpose of this study is to analyse the features of contrastive modification of precedent phenomena in contemporary poetic texts. The research clarifies the terminological representation of the concept of precedentness and related notions, defines the role of precedent phenomena in contemporary poetry, characterises the main ways of contrastive transformation of precedent units, and examines the functions of modified precedent units in the context of an author’s strategy.The scientific novelty of this study lies in introducing new empirical material —precedent phenomena functioning in contemporary Ukrainian poetry —into academic discourse. The research reveals the mechanisms of their transformation, identifies key techniques of authorial reinterpretation of precedent units, and determines their significance in shaping the artistic worldview. The findings of this study will contribute to the further development of the theory of precedentness.Future research should focus on analysing the dynamics of cognitive and functional-semantic changes in precedent phenomena within poetic texts.

Jelen tanulmány a precedens jelenségek működését vizsgálja a kortárs ukrán irodalmi szövegekben. Áttekintést nyújt a precedensek és az intertextualitás közötti összefüggésekről, valamint kiemeli a precedens jelenségek szerepét a nemzeti fogalmi szféra alakításában.Megállapítást nyert, hogy a precedens jelenségek irodalmi szövegbe történő beépítése kitágítja annak határait és beépül a képi és nyelvi szinteken megjelenő intertextuális kapcsolatok széles megakontextusába. A precedens jelenségek a nyelvi tudatosság meghatározó elemei, mivel rögzült kulturális és történelmi jelentéseket tükröznek, amelyek az adott nyelvi kultúra beszélői számára fontosak.Az ukrán költészetben a precedens jelenségek módosítása széles körben elterjedt, ami kihata szerzőkegyéni stílusára, valamint a szöveg művészi koncepciójára. A precedens jelenségekkontrasztív módosítása hatékony eszköz a kortárs ukrán költők kezében a mély, többrétegű, kifejező és jelentésbengazdag szövegek létrehozásához. A jelentésátalakítás mechanizmusa a hagyományos értelmezések elvetésén és az olvasó figyelmének új szempontokra való irányításán alapul, ami gyakran erőteljes, provokatív képek létrejöttét eredményezi.Az ilyen egységek szemantikai és szerkezeti változásai hozzájárulnak egyedi alkalmi jelentések kialakulásához és adott kontextushoz való alkalmazkodásukhoz. Ugyanakkor a megújult tartalommal és formával rendelkező precedens egységek megőrzik kapcsolatukat az eredeti forrással. A tudományterület jelentős eredményei ellenére az ukrán nyelvészetben még mindig hiányzik a költői szövegekben előforduló módosított precedens egységek átfogó vizsgálata, ezért e kérdés feltárása időszerű és szükséges.A tanulmány célja a precedens jelenségek kontrasztív módosításának elemzése a kortárs költői szövegekben. A kutatás tisztázza a precedensség fogalmátésakapcsolódó jelenségek terminológiáját, meghatározza a precedens jelenségek szerepét a kortárs költészetben, jellemzi a precedens egységek kontrasztív átalakításának fő módjait, valamint feltárja a módosított precedens egységek funkcióit a szerzői stratégia kontextusában.A kutatás tudományos újdonsága abban rejlik, hogy új empirikus anyagot —a kortárs ukrán költészetben találhatóprecedens jelenségeket —vezet be a tudományos diskurzusba. A tanulmány feltárja átalakulásuk mechanizmusait, azonosítja a szerzői újraértelmezés fő technikáit, és meghatározza szerepüket a művészi világkép formálásában. Az eredmények hozzájárulnak a precedensség elméletének további fejlődéséhez.A jövőbeli kutatások egyik lehetséges iránya a kognitív és funkcionális-szemantikai változások dinamikájának elemzése a precedens jelenségek költői szövegekben való megjelenése kapcsán.
Contrastive modification of precedent units in contemporary Ukrainian poetry
Precedens egységek kontrasztív módosítása a kortárs ukrán költészetben
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/9
Keywords: прецедентні феномени; прецедентні одиниці; інтертекстуальність; інтертекстуальність; контрастна модифікація; сучасна українська поезія