Digitális eszközök az algebra tanításában: kifejezések és egyenletek új megközelítésben - Balogh Enikő; Балог Еніке; Jakab Enikő; Якоб Еніке (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Ma a diákok tanulási szokásait jelentősen befolyásolják a folyamatosan megújuló technikai eszközök és megoldások. Ennek hatására az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapnak a digitális eszközök, melyekkel kiegészíthetjük a hagyományos tanítási módszereket. A digitális eszközök alkalmazása lehetőséget ad arra, hogy a diákok vizuális és interaktív módon sajátítsák el a tanultakat, így könnyebben megérthetik azokat, és alaposabb ismeretre tehetnek szert. Ezáltal nemcsak látványosabbá tehetjük a tananyagot, hanem a diákok érdeklődését is jobban irányíthatjuk. Kutatásunkban azt vizsgáljuk, hogy a digitális eszközök alkalmazásával hatékonyabbá tehető-e az algebrai kifejezések és egyenletek tanítása. A tanítási kísérletünk során arra keressük a választ, hogy a diákok mennyire nyitottak a hagyományos oktatási módszerektől eltérő, interaktív és digitális megoldásokra, valamint hogy ezek az eszközök mennyire támogatják a tananyag jobb megértését és a tanulók érdeklődésének fenntartását. A kísérlet résztvevői 7. osztályos diákok. A kutatás során elő- és utóteszteket alkalmazunk, hogy összehasonlítsuk a digitális és a hagyományos módszerekkel tanított osztályok eredményeit, így objektíven tudjuk mérni a tanulók fejlődését és a digitális tanulási környezet hatékonyságát.
Keywords: digitális eszközök; algebra; 7. osztály