Levéltári útmutató a kárpátaljai magyar települések térképeinek kutatásához (1787–1944) - (:unkn) unknown (II. RFKMF-„RIK-U” Kft., 2023)
Kiadványunk a Kárpátaljai Területi Állami Levéltárban (KTÁL) őrzött térképgyűjtemény magyar településekre vonatkozó orosz és ukrán nyelvű levéltári egységeinek jegyzékét (opiszokat) tartalmazza magyar nyelvű fordításban. A vizsgált térképkollekciót az Osztrák–Magyar Monarchia (1867–1918), a Csehszlovák Köztársaság (1919– 1938), valamint a Magyar Királyság (1938–1944) korában kézzel rajzolt és nyomtatott térképekből állították össze a KTÁL levéltárosai a szovjet időkben. A térképek túlnyomó részét a kataszteri anyagok képezik, de találhatunk itt XVIII. századi térképet ugyan úgy mint a magyar–csehszlovák határvonal részletes ábrázolását is. A levéltári útmutató megjelentetésével segítséget szeretnénk nyújtani a település- és családtörténet-kutatóknak a levéltári tájékozódáshoz.
Kárpátaljai Területi Állami Levéltár, Kataszteri térképek kárpátaljai levéltára (gyűjtemény), (Fond 125, opisz 1–8., 1787–1944)
Архівний довідник для дослідження карт угорських поселень Закарпаття (1787–1944 рр.)
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00011309
A kiadványt szerkesztette és magyarra fordította Csatáry György
Keywords: Kárpátaljai Területi Állami Levéltár; kataszteri térképek; kárpátaljai magyar települések térképei; 1787–1944