A pandémia ideje alatt alkalmazott e-teszt megbízhatóságának vizsgálata - Papp Gabriella; Пап Габріелла (ELTE Informatikai Kar, 2021)
A COVID-19 pandémia sokban változtatta meg a matematika oktatást is. A tanár számára az egyik nehézség a hallgatók tudásának objektív és megbízható felmérése az online oktatás során. A matematikában jellemzően a nyitott feladatokból álló feladatlapokat preferálják a diákok tudásának szummatív értékeléséhez. Bár az e-tesztek oktatási alkalmazása már jelen volt, a távoktatás bevezetésével vált a matematikában is még inkább aktuálissá. A tanárok által aktuálisan alkalmazott tudásszintmérő e-teszteket közben nem vizsgálják a jóságmutatók (objektivitás, érvényesség, megbízhatóság) szempontjából. A cikkben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola matematika oktatásának e-tesztekkel való tudásmérését, és annak megbízhatóságát vizsgálom. A kutatás célja az általam készített összefoglaló e-teszt statisztikai kiértékelése, megbízhatóságának vizsgálata és annak bemutatása.

Abstract. The COVID-19 pandemic also changed mathematics education a lot. One of the difficulties for the teacher is the objective and reliable assessment of students’ knowledge in online education. In mathematics, open-ended worksheets are typically preferred for summative assessment of students’ knowledge. Although the educational application of e-tests was already present, with the introduction of distance learning it became even more relevant in mathematics. Meanwhile, the e-tests currently used by teachers are not examined in terms of goodness indicators (objectivity, validity, reliability). In this article I study the knowledge measurement with e-tests of the mathematics education at the Ferenc Rakoczi II Transcarpathian Hungarian College of Higher Education from its reliability. The aim of the research is to present the statistical evaluation of the summary e-test I prepared and examine its reliability.
Examining the reliability of the e-test used during a pandemic
http://didmattech.inf.elte.hu/proceedings-2021/
Keywords: Távoktatás; e-teszt; Bloom-taxonómia; distance learning; e-test; Bloom-taxonomy