A tanárok véleménye a szülői szerepvállalásban betöltött szerepükről – a szülők reziliens támogatása - Fekete Emese Kincső; Ceglédi Tímea (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Mit tehet az iskola és a pedagógusok annak érdekében, hogy a szülői bevonódás eredményes legyen (Imre, 2017; Kim, 2009; Marton, 2019)? Mit gondolnak erről a pedagógusok? Előadásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy miképpen értelmezik a pedagógusok a szülői bevonódás támogatásával összefüggő problémákat és saját feladataikat. Kutatásunk terepe három olyan magyarországi megye volt, ahol magas a hátrányos és halmozottan hátrányos tanulói kompozícióval rendelkező iskolák aránya. 2021 őszén 45 általános és középiskolai pedagógussal készítettünk átlagosan 68 perces félig strukturált egyéni interjúkat. Az előzetes szakértői alminták kialakítását követően az interjúkészítők kényelmi mintavétellel választották ki a megkérdezett pedagógusokat. Az interjúk szöveghű leiratain gépi kódolást hajtottunk végre az Atlas.ti segítségével (Friese, 2012). Strauss és Corbin “interpretive grounded theory” módszerét alkalmaztuk (Sebastian, 2019). Az open, axial és selective coding eljárások eredményeként elkülönítettünk egy központi kategóriát, a reflektivitást, amely révén megérthetővé vált a szülői bevonódással kapcsolatos mozgástér, szándék és tudás által megfogalmazható alapozott elmélet.

Abstract. What can schools and teachers do to ensure that parental involvement is effective (Imre, 2017; Kim, 2009; Marton, 2019)? What do teachers think about this? In our presentation, we seek to answer the question of how teachers understand the problems and their own role related to resilient support of parental involvement. The field of our research was three Hungarian counties with a high proportion of schools with a disadvantaged and cumulatively disadvantaged student composition. In the autumn of 2021, we conducted semi-structured individual interviews with 45 primary and secondary school teachers, averaging 68 minutes. Following the development of preliminary expert subsamples, interviewers selected the interviewed teachers using convenience sampling. Machine coding was performed on the transcripts of the interviews using Atlas.ti (Friese, 2012). Strauss and Corbin's 'interpretive grounded theory' method was applied (Sebastian, 2019). The open, axial and selective coding procedures resulted in the identification of a central category, reflexivity, through which a grounded theory of parental involvement, articulated by margins, intentions and knowledge, could be understood.
Teachers' views of their respective roles in parental involvement – supporting parents in a resilient way
Keywords: szülői bevonódás; pedagógusok; tanári vélemény