Особливості співіснування та взаємодії мов у мовному ландшафті міста Виноградів - Вінце Беатрікс (Кафедра філології, 2022)
Тема нашої дипломної робити «Особливості співіснування та взаємодії мов у мовному ландшафті міста Виноградів». Мовний ландшафт є невід’ємною частиною нашого життя, тому що куди б не йшли, куди б не дивились, ми майже всюди в нашому інформативному світі стикаємось із візуальною мовною інформацією. Мовний ландшафт дає уявлення про образ міста. Тема є актуальною, адже вивчення мовного ландшафту багатонаціонального регіону малодосліджене. Для дослідження ми обрали місто Виноградів. Відомо, що місто має потужну історію, тут проживають представники різних національностей, зокрема українці, угорці, румуни, німці, цигани. Мета нашої роботи – проаналізувати мовні ландшафтнi одиницi, зокрема публічнi знаки. Плануємо проаналізувати якомога більше мовних одиниць, представити типологію ландшафтних мовних знаків, охарактеризувати їх, подати результати кількісного аналізу для ілюстрації мовного середовища міста Виноградів. Об’єктом нашого дослідження є множина письмових і графічних знаків, яка нам доступна у рідному місті. Для нас важливо визначити як взаємодіють мови у багатомовному середовищі на матеріалі мовних елементів, які передають важливу соціокультурну інформацію про місто Виноградів, його історію, культурні особливості. Використання знаків різними мовами у місті пов’язано з білінгвізмом (маємо на увазі зокрема українсько-угорський, українсько російський білінгвізм).
Keywords: мовний ландшафт; Виноградів