Politikai erkölcs - és ami mögötte van - a kárpátaljai magyar nyelvű sajtó anyagán vizsgálva - Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (Scientia Kiadó, 2015)
A tanulmány a Kárpátalján élő magyar kisebbség tagjainak moralitás-felfogását, ezen belül a politikai színezetű szövegekben megjelenő politikai erkölcsöt taglalja. Az általam vizsgált korpuszban a kárpátaljai politikai moralitást illetően beigazolódni látszik Lakoff (2002) megállapítása, mely szerint a konzervatív értékeket képviselők moralitás-felfogása a SZIGORÚ APA családmodellre vezethetők vissza, míg a progresszív gondolkodásmódúak felfogásának hátterében a GONDOSKODÓ SZÜLŐ modell húzódik. A tanulmány célja, hogy elméleti keretbe helyezve nyelvi példákkal illusztrálva világítsa meg e fogalmak közötti kapcsolatokat.

Abstract. The study deals with the understanding of morality by members of the Transcarpathian Hungarian minority, with special focus on political morality in the politically tinged texts. In the studied corpus of Transcarpathian political morality, Lakoff’s (2002)statement seems to be proved, according to which the understanding of morality of those having conservative values can be traced back to the STRICT FATHER family model, while in the centre of understanding of morality of those with progressive thinking we can find the NURTURANT PARENT model. The study aims to clarify the relationships between these concepts by illustrating them with language examples put into a theoretical framework.
Keywords: moralitás; politikai erkölcs; családmodell