Критерії визначення типів споживачів послуг сільського туризму для формування маркетингової стратегії сільських туристичних дестинацій - Щука Галина; Shchuka Halyna; Scsuka Halina; Коробейникова Ярослава; Korobeinykova Yaroslava; Korobejnikova J. (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Резюме. Актуальність дослідження: сільський туризм – один із найбільш перспективних видів діяльності на сільських територіях, оскільки сприяє економічному зростанню за рахунок розвитку дрібного та малого бізнесу, залучення інвестицій; покращує якість життя місцевих мешканців, забезпечує збереження природи та культурної спадщини тощо. Предмет дослідження: типологія споживачів послуг сільського туризму, критерії їх сегментації та підходи до розробки туристичних продуктів для різних груп туристів. Мета дослідження: огляд наявних типологій туристів і визначення критеріїв, які можуть бути застосовані до сегментування споживачів послуг сільського туризму для формування маркетингової стратегії турис-тичних дестинацій. Методологія дослідження: аналіз літературних джерел, систематизація, порівнян-ня та узагальнення отриманих результатів, прогнозування, кластерний і факторний аналіз. Результати дослідження: визначено, що пропозиція на ринку сільського туризму повинна формуватися на основі харак-теристик дестинації (географічне положення, наявні туристичні ресурси, віддаленість від міських агломе-рацій, транспортна доступність) та агросадиби (матеріальна база, наявність та асортимент основних і додаткових послуг, особистість та філософія ведення бізнесу власника тощо). Практичне значення: результати дослідження можуть бути використані власниками агросадиб для визначення своєї цільо-вої аудиторії та формування пропозиції з урахуванням її потреб. Висновки: просування послуг сільського туризму передбачає сегментацію ринку та формування на цій основі маркетингової стратегії всієї турис-тичної дестинації, які в українських реаліях особливостей управління територіями можуть здійснювати виконавчі структури ОТГ. Сегментація ринку сільських туристів – процес необхідний, але з огляду на обме-жені ресурси власника агросадиб краще її проводити в колаборації з іншими стейкхолдерами. Перспектива подальших досліджень: вивчення впливу цифровізації на просування послуг сільського туризму.

Abstract. Relevance of the research: rural tourism is one of the most promising types of activity in rural areas, it contributes to their economic growth due to the development of small businesses, investment attraction; improves the quality of local residentslife, ensures the preservation of nature and cultural heritage, etc. The subject of the research: typology of rural tourism service consumers, criteria for their segmentation and approaches to the development of tourist products for different groups of tourists. The purpose of the research: review of existing typologies of tourists and determination of criteria that can be applied to the segmentation of rural tourism service consumers for the formation of the marketing strategy of tourist destinations. Methodologyof the research:analysis of literary sources, systematization, comparison and generalization of the obtained results, forecasting, cluster and factor analysis. Research results: it was determined that the offer on the rural tourism market should be formed on the basis of the characteristics of the destination (geographical location, available tourist resources, remoteness from urban agglomerations, transport accessibility)and agricultural estates (material base, availability and assortment of basic and additional services, personality and business philosophy of the owner, etc.). Practical significance: the results of the research can be used by the owners of agricultural estates to determine their target audience and form an offer taking into account their needs. Conclusions: promotion of rural tourism services involves the segmentation of the market and formation of the marketing strategy of the entire tourist destination on this basis, which, in the Ukrainian realities of territorial management, can be carried out by the executive structures of the OTG (United Territorial Community).Segmentation of the market of rural tourists is a necessary process, but in view of the limited resources of the agricultural estatesowner, it is better to conduct it in collaboration with other stakeholders. Prospects for further research: studying the impact of digitalization on the promotion of rural tourism services.
Criteria for determining types of rural tourism service consumers for the formation of a marketing strategy for rural tourist destinations
Редакція: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/editorial Зміст: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/4
Keywords: сільський туризм; сегментація ринку сільського туризму; типологія туристів; цільова аудиторія; агротуризм; маркетинг туризму