Jupyter Notebook – interaktív vizualizációs eszköz az oktatásban és a kutatásban - Palinszky Alexandra; Полінскі Олександра; Polinski Oleksandra; Fazekas Attila (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
Az informatikai eszközök használatának széles körű elterjedése forradalmi változásokat hozott mind a kutatás, mind az oktatás területén. Számos, eddig sok-sok órát igénylő munkát takaríthatunk meg, ha az oktatás területén szemléltetésre, a kutatás területén pedig az illusztrációk elkészítésére vagy az adatok vizualizációjára felhasználjuk a korszerű informatikai eszközöket. [6] A számos létező eszköz közül most egy olyan eszközre (Jupyter Notebook) szeretnénk felhívni a szakma figyelmét, amely többek között nagyon hasznos a programozás, a képfeldolgozás, a számítógépes grafika vagy éppen a mesterséges intelligencia területét érintő oktatási vagy kutatási tevékenység támogatására. A Jupyter Notebook egy nyílt forráskódú, interaktív fejlesztési eszköz, amely több programozási nyelvet is támogat. Az elnevezés is erre utal, hiszen a név a támogatott programozási nyelvekből ered: Julia, Python és R. A Jupyter Notebook az elmúlt években nagyon népszerű eszközzé vált, mivel számos jó tulajdonsága van: lehetővé teszi, hogy egyszerre több kódrészlettel dolgozzunk, azokat szerkesszük és újrafuttassuk. Továbbá egyik előnyös és hasznos funkciója, hogy be tudjuk ágyazni a kódba az adatok vizualizációját, amely lehetővé teszi, hogy a jegyzetfüzet tartalmát érthetőbben mutassuk be és magyarázzuk el. [3] A Jupyter Notebook számos gyakorlati alkalmazáshoz kiváló eszközként szolgál. Dolgozhatunk egy notebookban, miközben például a weboldal egyes szakaszaival foglalkozunk, kipróbálhatunk kódrészleteket, és a szövegben való haladás közben az elolvasott részre vonatkozó ellenőrző kérdésekre is válaszolhatunk.
Keywords: Jupyter Notebook; programozás; vizualizációs eszköz; oktatás